/ ThinkStock/Getty Images
Върховна административна прокуратура протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което цената на природния газ се повишава с близо 30 на сто за второто тримесечие на годината. Това съобщиха от прокуратурата.

От прокуратурата са установени съществени нарушения на административнопроизводствените правила, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган.

Газът поскъпва с близо 30%, скок в цената и на студената вода в София

Решението е по повод подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за второто тримесечие на тази година.

При проверката на ВАП са разкрити противоречия с наредбата за регулиране на цените на природния газ от 2013 година. В нея е описан принципът за спазване на най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Омбудсманът атакува в съда поскъпването на газа

Според ВАП са нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката - на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им.

Шефът на КЕВР обеща поевтиняване на енергията наесен

От ВАП е констатирано и, че решението на КЕВР противоречи с целта на закона, тъй като на практика се потвърждава заявлението на "Булгаргаз" АД и извършеното не е в унисон и с целите по закона и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

Описаните нарушения, допуснати при издаване на протестирания акт водят до незаконосъобразност в цялост, поради което ВАП иска пълна отмяна на решението на КЕВР.