"Още тази сутрин докладвах 14 нови случая, потвърдени в националната референтна лаборатория, но до довечера мисля, че ще имаме още доста нови случаи", каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.  "Щабът още преди месеци предупреди, че по Великден и след Великден ще започне едно покачване по кривата на разпространението на вируса", припомни той.

Според него мерките за ограничаване на заразата са навременни. "Ако се вземат 3 седмици по-рано от предполагаемия пик строги мерки, се намалява височината на този пик със 70 %, ако са 2 седмици- с 40%, ако е една седмица - с 10-20%. Нашата страна взе мерките точно навреме", добави професорът.

Рекорден брой нови случаи - 48 заразени с коронавирус (ВИДЕО)

"Бързите тестове са две поколения. Първото е с много ниска активност. Сега чак, които се предлагат последните седмици, на основата на злато, ефективността им е много добра, обясни Кантарджиев и уточни, че за тестове са разходвани 1 милион лева. 

"В момента тестовете с 22 лаборатории, които правят PCR, са напълно достатъчни. Всеки, който е с пневмония, гърлобол, хрема, трябва да бъде тестван, добави той. В момента най-големият процент на болни и инфектирани е в София. С автомобил придвижването е много по-безопасно. Маските са полезни и ограничават пръстите, които заразяват", каза още проф. Кантарджиев.