Проф. Николай Овчаров настоя за легализация на частните колекции
Проф. Николай Овчаров настоя за легализация на частните колекции / netinfo

Археологът проф.Николай Овчаров настоя за легализация на частните колекции, пълна забрана на износа на културно-исторически предмети, узаконяване на търговете им и концесии върху историческите паметници. Това трябва да стане с нов закон за културно-историческото наследство. Според Овчаров политизирането на спора около колекцията на Васил Божков има за цел да отложи приемането на закона и да удължи разграбването.

По думите на проф. Овчаров Министерството на културата е заело неясна позиция, а се подготвя нов Закон за културно-историческото наследство, който ще е рестриктивен. Археологът обясни, че такъв рестриктивен закон е неприложим за България, защото означава пълна или частична национализация на частните колекции, което наново ще активизира каналите за износ на антики на запад. Ако вместо това се узаконят търговете и начините на обмен на ценности между колекционерите, и между частните лица и музеите, така стотици частни колекции ще излязат на бял свят и ще се видят уникални предмети.

Овчаров посочи, че има много по-богати колекции от тази на Васил Божков, която предизвика скандала, и че стотици и дори хиляди колекционери за последните 2 години са подали молби в регионалните музеи в страната за регистрация на частните им колекции.

В публичното пространство обаче се спекулира само с имената на Васил Божков, Димитър Иванов и Боян Радев, коментира Овчаров. Според него целта на това недопустимо политизиране на спора около колекцията на Божков има за цел отлагане на новия закон поне с 2 години, което ще направи възможно още дълго да се разграбват българските съкровища.