Проф. Н. Маринов от САЩ: БСП сдаде ли властта, няма да види политика в следващите 20 г.
Проф. Н. Маринов от САЩ: БСП сдаде ли властта, няма да види политика в следващите 20 г. / netinfo
Проф. Н. Маринов от САЩ: БСП сдаде ли властта, няма да види политика в следващите 20 г.
66469
Проф. Н. Маринов от САЩ: БСП сдаде ли властта, няма да види политика в следващите 20 г.
  • Проф. Н. Маринов от САЩ: БСП сдаде ли властта, няма да види политика в следващите 20 г.

Много ни е болно и искаме да известим света за това, което става в България, защото не всички разбират, че политиката на управляващите кръгове е характерна за страни като Иран и Русия. Това заяви в интервю, дадено специално за Дарик, проф. Николай Маринов, един от организаторите на българите в чужбина, които настояват за международна изолация на кабинета "Орешарски".

От няколко седмици всички наши сънародници, които се включват в искането за международна изолация, подписват индивидуални писма. За инициативата са уведомени вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, Държавният департамент, Комисията по външни отношения към Сената и Камарата на представителите. Призивът е публикуван в iReport на CNN и не е изключено, aко събере достатъчно публичност, да бъде развит като история от новинарския канал.

Това, което се случва в България, е прецедент, прецедент е и нашето искане, признава Маринов. Той коментира, че е нормално да се иска дипломатическа изолация за страни като Беларус, путинска Русия, на аятоласите в Иран... Според професора обаче, същите тенденции са прегърнати от социалистическата партия в България по най-реакционния начин. Това, което възмущава българите в чужбина е, че реално на власт сега е националсоциалистическа-фашистка коалиция, заяви още Николай Маринов. Целта на инициативата е и да се създаде активна мрежа, в която всички българи, които имат и искат да изразят позицията си за случващото се в България, да продължават да се обединяват. Тезата, че българите в чужбина не трябва да се месят във вътрешната политика на родината си, е антимодерна позиция, коментира проф. Маринов. Самият той твърди, че aко не бъдe лишен от българско гражданство, винаги ще ползва правото си да гласува по време на избори.

Според него алтернативата на Орешарски е въпрос на „политическата почтеност, от която зависи дали цялата държава ще стане мутренска". Социалистите се съюзиха с профашистката партия и знаят, че ако сдадат властта сега, няма да видят политика следващите 20 години, обяснява професорът. Той е категоричен, че не трябва и не може да се дава шанс на това правителство, като уточнява, че в същото време никой не е убеден, че ако падне кабинетът "Орешарски", на власт ще дойде ГЕРБ.

Импулсът на този протест, масата хора, които протестират - не са платени. Тук в САЩ, хората, които подкрепят инициативата за международна изолация на кабинета "Орешарски", са аполитични, но им "кипи" и искат да имат активна позиция, категоричен е Маринов.

*Николай Маринов е професор по политология в Йейл, щата Кънектикът. Преподава и международни отношения. От 1 септември чете лекции и в един от най-престижните университети в Европа - този в Манхайм, Германия.

Други новини от Пловдив