Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус. В седмицата на сърцето, как да поддържаме двигателя на човешкото тяло във форма?

„Здравето на нашето сърце е важно за всички. Има неща, които са много прости и са свързани единствено с нашето желание и усилия в тази посока. Това са наднорменото тегло, обездвижването и злоупотребата с алкохола”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA професор д-р Мария Миланова - началник на Клиниката по Кардиология в Пирогов.

Тя добавя, че пушачите оцеляват повече при инфаркти, защото съдовете на сърцето им се приспособяват към натоварване. Това била и причината за статистиката. В никакъв случай обаче тютюнопушенето нямало предпазен ефект.

Проф. Миланова добавя, че специалистите вече знаят много за коронавируса, но продължават да събират нова информация всеки ден.

„При болните с COVID-19 важен фактор са придружаващите заболявания. Трябва да се прави разлика между болен и заразен човек”, обясни проф. Миланова.

Повече по темата гледайте във видеото
NOVA