Т. нар. индийски щам има различни мутации
Индийският вариант на COVID-19 има свои различни мутации. Към момента два от три определителя, които се ползват, дават пробата като индийски вариант, но има трети, който е неопределен. Вижда се, че е отделна генетична линия измежду другите, но не е ясно към кои трябва да се съотнесе. Така е било и с британския щам. Това обясни в ефира на „Неделята на NOVA” директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Важното е да не неглижираме спазването на мерките, защото рано или късно „Делта” вариантът ще влезе у нас. Вероятно е случаят в Плевен да остане единичен, но не бива да изключваме появата на варианта и на други места”, посочи Христова.

Какво представлява индийският вариант на COVID-19?

Тя подчерта, че в момента положителните проби са прекалено малко, за да се отделят такива, които да бъдат секвенирани.

Относно открития в страната т. нар. индийски щам, проф. Христова смята, че момичето, което го е внесло, със сигурност се е срещало и с други хора, освен с приятеля си в Плевен. Напълно е възможно да съществуват неизвестни, тъй като проучването се извършва от РЗИ – Плевен. Те трябва да представят анализ на изследването си в най-кратки срокове.

Първи случай на индийския вариант на COVID-19 у нас

По думите ѝ във Великобритания този вариант е взел превес над британската мутация. Според нея това се е случило, защото той е по-силен и по-заразен.

Проф. Христова е на мнение, че сега е моментът за ваксинация, за да може обществото да се подготви за евентуална следваща вълна.
 
NOVA