/ iStock/Getty Images
Германският институт за икономически изследвания Ифо (Ifo) предупреди, че вариантът Делта на коронавируса може потенциално да окаже сериозно въздействие върху икономиката, тъй като броят на случаите може да нарасне отново, предаде ДПА.

"Вариантът Делта е сериозна опасност за германската икономика", заяви ръководителят на Ифо Клеменс Фуест в интервю за новинарския портал Те-онлайн (T-online).

Учени изолираха нови мутации на COVID-19

Не всичко ще бъде загубено, ако инфекциите се увеличат отново заради варианта, но икономическото възстановяване ще бъде възпрепятствано, особено отраслите, които са силно засегнати от пандемията, а именно пътуванията, ресторантите и търговията на дребно, отбелязва ДПА.

"В такъв случай бихме били изправени пред тежка есен", алармира Фуест.

Индийският вариант на COVID-19 удвоява риска от хоспитализация

В Германия делът на случаите с Делта почти се е удвоил през първата седмица на юни до 6 процента, по данни на института "Роберт Кох" за контрол на заболяванията.
Във Великобритания вариантът взе връх, въпреки че ваксинационната кампания там бе по-бърза, отколкото в Германия.

Фуест заяви, че според него кризата все още не е приключила.

Без пандемията икономиката щеше да нарасне през последната година и половина, но "вместо това натрупахме планина от дълг за това време", каза той.

"Ще усещаме последиците от кризата дълго време", добави той.

СЗО: Вариантът на COVID-19 „Делта” става доминиращ по света

Неотдавна икономистите от Ифо намалиха прогнозите си за растежа на германската икономика до 3,3 процента, като се позоваха на проблеми във веригата на доставки, засягащи електронните чипове от Китай, които са от ключово значение за автомобилната индустрия.

Ифо е изчислил, че нивата отпреди кризата могат да бъдат достигнати в началото на идната година.
БТА