Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Николай Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Габровски връчи на държавния глава папка със структура и състав на кабинета, който държавният глава да изпрати в Народното събрание за гласуване.

Министерският съвет, който проф. Николай Габровски предлага, се състои от министър-председател, трима заместник министър-председатели и министри. Вижте състава ТУК!

Моя основна цел ще бъде да се деескалира напрежението, да се влезе в един по-нормален тон на разговори между политическите сили, но преди всичко - да тръгнем заедно по основни цели, които сме си поставили за преодоляване на кризата. Да се избегне конфронтацията по тези теми, за да може да изведем България от кризата, в която се намираме. Убеден съм, че съставът на МС, който предлагам, е способен да направи това, защото всички имена са добре познати в професионалните среди. Работили са на високи, отговорни постове. Т.е. биха могли много бързо да заработят ефективно, за да може, без да губим време, да се заловим с основните кризи - бюджет, инфлация, Плана за въстановяване и устойчивост, Шенген и еврозоната. Убеден съм, че тези специалисти ще могат да направят това в изключително кратки срокове”, каза проф. Габровски.

Николай Габровски
БГНЕС

От своя страна президентът Румен Радев поздрави кандидат-премиера за това, че в срок е изпълнил задачата да представи състав на Министерски съвет.

“Сега предстои не по-малко леката задача - да търсите подкрепа в НС. Днес ще издам указ, с който да предложа на НС да гласува вашата кандидатура. Желая ви успех!”, отговори президентът Румен Радев.

Очаква се проектокабинетът да бъде гласуван в пленарната зала още тази седмица. Категорично против се обявиха от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”. ДПС съобщиха, че ще вземат решение във вторник на заседание на Централното оперативно бюро. "Български възход" също досега не са дали категоричен отговор.


 
 
Всички ще загубят от нови предсрочни избори, каза кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски пред журналисти, след като върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Габровски очаква подкрепа от всички политически сили.

„Решаването на няколко кризи е основна цел за мен. Абсолютно всички имена съм избрал по съвест. Те са професионалисти в своята област“, каза още професорът.

Той подчерта, че не е правил никакви пазарлъци с никого, особено по отношение на кандидатите за министри. Според него добрите професионалисти могат да имат досег с различни партии по време на своята кариера.

Проф. Габровски смята, че третият мандат не е опция. „Има много неясноти на кой ще бъде връчен. Ще създаде условия да се говори за някакви договорки“, каза той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че гарантират пълна подкрепа в зала. „ГЕРБ за пореден път прави своя избор да постави интереса на държавата над всичко“, подчерта тя и заяви, че хората искат консенсус и очакват от депутатите да свършат работа.



Точно преди седмица, съгласно конституционната процедура, Радев връчи на Габровски първия проучвателен мандат
за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Тогава кандидатът за премиер заяви, че ще положи всички усилия, за да предложи кабинет, а Румен Радев каза, че като първа политическа сила отговорността на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство е най-голяма.

През последната седмица Николай Габровски проведе срещи с ДПС, „БСП за България“, Демократична България“ и „Български възход“. „Продължаваме Промяната“ и „Възраждане“ отказаха поканата на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер.

"В тази конфигурация ние не можем да подкрепим правителство с първия мандат", заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на разговорите на политическата формация с Габровски.

„БСП за България“ също няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, съобщи лидерът на левицата Корнелия Нинова на срещата с кандидата за премиер.

От „Български възход“ изразиха готовност за диалог, а от ДПС поискаха да чуят целите, приоритетите и персоналния състав на евентуалното бъдещо правителство.