/ БГНЕС
Възстановено е движението през Твърдишкия проход, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

Спирането на трафика през прохода се наложи поради аварирането на два тира, които са навлезли в прехода въпреки знака за ограничение на движението на камиони над 10 тона, информираха по-рано от пътната агенция.

Затворен за движение за всички видове превозни средства остава Троянският проход.

Продължава разчистването на пътищата в Северна България, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Временно е ограничено и движението за всички моторни превозни средства по път III-5005 (проход "Шипка" - връх Бузлуджа) поради снегонавявания.

В област Разград е ограничено движението за всички моторни превозни средства. На отсечките Разград – Търговище, Разград – Русе, Разград - Побит камък на места преспите достигат до 2-3 метра. В областите Варна и Добрич се работи по разчистването и уширяването на отсечките от третокласната пътна мрежа, по които движението е ограничено заради снегонавявания.

Републиканските пътища се обработват от 622 снегопочистващи машини, съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов. От началото на снеговалежа пътните управления и пътноподдържащите фирми работят в постоянна координация с полиция и пожарна, за да се осигури безопасното пътуване на гражданите при тежките метеорологични условия от събота и неделя.

АПИ предупреждава шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. 

Движението на много места в страната е затруднено. Поради затворени пътища е затруднен достъпът до повредените съоръжения от електроразпределителната мрежа. Това усложнява отстраняването на авариите в Североизточна България, съобщиха по-рано днес от „Електроразпределение Север“ (ЕРП).
Таня Тодорова, Биляна Иванова/БТА