Продължава евакуацията на жителите на Ново Ботево
Продължава евакуацията на жителите на Ново Ботево / снимка: DarikNews.bg, Добрич
Продължава евакуацията на жителите на Ново Ботево
73336
Продължава евакуацията на жителите на Ново Ботево
  • Продължава евакуацията на жителите на Ново Ботево

Евакуирани са 7 души от общо 37-те жители на село Ново Ботево, съобщи за Дарик началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Дарин Димитров. Той обясни, че към момента няма промяна в ситуацията около язовирната стена и никой не може да каже дали и кога тя може да се скъса.

Има разположени наблюдателни постове около язовира, които ще дежурят и през нощта, ако това е необходимо, подчерта Димитров. Евакуираните жители на Ново Ботево по всяка вероятност ще нощуват в домовете на съседи и близки от селото, чийто къщи са разположени на високо и няма опасност да бъдат наводнени.

Междувременно в Добрич бедственото положение не е отменено. Днес с автомобили в засегнатите от наводнението райони бяха раздавани пакети храна и вода на пострадалите. От общината отправиха призив за още дарения от пакетирана трайна храна и минерална вода.
В града има нужда още от почистващи дезинфекциращи препарати, гумени ботуши, работни ръкавици, чували, четки и пособия за почистване, криви лопати, поцинковани и пластмасови кофи. Доставките ще се приемат в сградата на БЧК в Добрич и в областния склад на организацията в село Победа.

Екипи на дирекция „Социално подпомагане” извършват социална оценка на пострадалите - на място по домовете в засегнатите райони, за да бъдат еднократно подпомогнати с парична сума за най-неотложни битови нужди.

Служители на общината  продължават да обхождат и описват щетите в засегнатите имоти. Кризисният оперативен щаб насочва доброволци  за подпомагане на пострадалите райони. От щаба напомнят, че водата в града все още не е годна за пиене.

От утре се възстановява нормалния учебен процес във всички учебни заведения, с изключение на две детски градини и една детска ясла.

Във Facebook е създадена група „Да помогнем на Добрич”, където също се създава организация в помощ на пострадалите. Там могат да се открият и различни идеи за помощ, между които да се изперат и изсушат дрехите на хората от пострадалите къщи.