Проблемът с лекарствата на трансплантираните засега е решен
Проблемът с лекарствата на трансплантираните засега е решен / снимка: www.sxc.hu
Проблемът с лекарствата на трансплантираните засега е решен
56851
Проблемът с лекарствата на трансплантираните засега е решен
  • Проблемът с лекарствата на трансплантираните засега е решен

Проблемът с лекарствата на трансплантираните засега е решен, каза за Дарик председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните Евгени Георгиев.

След среща на заместник-министъра на здравеопазването Минчо Вичев с представители на Комисията по цени и реимбурсиране било взето решение животоподдържащите медикаменти за тези пациенти да не бъдат замествани с генерици в Позитивния лекарствен списък.

В началото на месеца от пациентските организации на трансплантираните изразиха опасенията си, че ще се наложи да доплащат по над 120 лева на месец, за да се лекуват с качествен медикамент, тъй като употребата на генерик криела рискове за здравето им.

Тогава пациентите определиха лекарствените политики на здравното ведомство и на Националната здравноосигурителна каса като заплаха за живота на трансплантираните.

"Говорихме със здравния министър и той ни увери, че повече няма да ни закача в това отношение и ще можем да си пием тези лекарства, с които сме свикнали. Ходих и си ги получих безплатно, нямаше доплащане и всичко мина нормално. Дано всичко е добре и да не ни тормозят вече, защото, ако пак ни тормозят, този път ще отидем при премиера за по-драстични действия. Засега решихме въпроса, докато не измислят нещо пак", коментира Евгени Георгиев.