Родители твърдят, че децата им са тормозени от една от медицинските сестри в детското заведение. Случаят е от 199 ДГ в София. По случая започна вътрешна проверка, а от Район „Сердика” не изключват и санкции, ако се докаже насилие срещу деца.

„Оставих детето си в яслата. След това обаче се наложи да се върна, за да обсъдя нещо с медицинската сестра. Детето ми още стоеше на вратата и плачеше. Реших да се скрия отстрани, докато го вкарат вътре, за да не се разстройва допълнително. Станах свидетел как медицинската сестра го хваща за якето и го тръшва на пейката с думите „Спри се, бе, успокой се, бе, лигльо такъв”, разказа пред NOVA майката на детето Антоанета.

Родители са потресени: Скандални записи на обиди и насилие в детска ясла (ВИДЕО)

Сестрата се опита да му свали якето. Детето се дръпна и в този момент последва шамар. Реагирах като родител, отидох и почуках на вратата на сестрата, но тя отказа да ми отвори. Отвори ми директорката. Медицинската сестра отрича, че го е ударила, но аз го видях със собствените си очи”, добави тя.

„Не съм ударила детето. За втори път го виждам. Аз деца не удрям. Работя като сестра от 1974 г. Работила съм само по ясли и детски градини. Попитайте директорката”, каза медицинската сестра Цветанка Караспасова.

Родители сигнализират за викове и обиди в детска градина в Плевен (ВИДЕО)

Има и други родители, които съобщават за нередности. „В първия ден, в който оставих близнаците ми, тя хвана едното, започна да крещи и го хвърли на пейката. На третия ден ми върнаха детето с думите: „Елате и го вижте на какво се е направил”. Никой не ми се е обадил предварително. Видях, че има рана на главата и синина около окото. Отидохме на лекар и той каза, че ясно си личи къде е точката на удара от остър ръб”, разказва една от майката.

Дойдоха двете близначета. Едното си седна спокойно, другото обаче започна да се тръшка на земята и да си удря главата в плочките”, каза Караспасова.

„Вчера постъпи първият писмен сигнал срещу медицинската сестра. Към момента не са предприети мерки, които касаят нейното поведение. Тече проверка”, заяви Мoскана Камарашева - директор на 199 ДГ „Сарагоса".

Възможни са санкции, ако се установи насилие срещу децата. „Това вече ще го вземат като решение съответните органи. Ние, като район, ще вземем мерки тя да бъде отстранена от работа, за да може да се случи това, ако се докажат тези неща”, обясни кметът на Район „Сердика” Тодор Кръстев.

Родителите настояват сестрата Цветанка Караспасова да бъде отстранена от детската градината.