Пристига делегация от САЩ за разговорите за F-16

/ БГНЕС
В края на другата седмица отново идва делегация от САЩ от техните военновъздушни сили, с които ще бъдат проведени окончателните разговори по този въпрос, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Георги Вергиев за хода на преговорите за доставка на F-16 блок 70 по Проект за инвестиционен разход за Военновъздушните сили на Република България.

Офертата на САЩ към България за изтребителите Ф-16 е 2.2 млрд. лв.

Екипите си свършиха работата, друг е въпросът окончателно какво ще излезе от всички тези разговори, защото те продължават, коментира Каракачанов.

Той припомни, че от 7 до 10 май във Вашингтон представители на преговорните екипи са провели поредица от консултации и преговори с представители на американската страна по въпроси, свързани с изготвяне на проект за договор и придобиване на нов тип боен самолет. Преговорните екипи са изготвили подробни доклади за резултатите от всички срещи по ресорните министерства и до ресорните министри.

Държавата емитира нов вътрешен дълг заради покупката на изтребителите Ф-16

"Не приемам внушението относно компетентността на преговаряващите екипи", заяви министърът и допълни, че и ръководството, и експертите от преговорните екипи са високо ценени в своите ведомства, с дългогодишен опит в съответните министерства, в които работят и от които са оторизирани да участват в преговорния екип.

"Принципът на преговорите е реципрочност, няма как на нивото, на което са подадени преговорните екипи от САЩ да отиде например министър-председателят да разговаря, разговарят съответните нива на експертно и политическо равнище", обясни вицепремиерът.

С новите изтребители ще пазим и въздушното пространство на Северна Македония, обяви Борисов

Той уточни, че всеки от министрите, които наблюдават процеса, е провел съответните срещи от февруари насам. Каракачанов информира, че на него самия след няколко дни му предстои среща с американския министър на отбраната, ако промените в този ресор там не осуетят подобна среща, предвид съобщенията за смяна на американския министър. Срещи са провеждани, освен на съответните нива, и с компанията производител.
БТА