Връченият акт е основание за започване на процедура за премахване на незаконен строеж
РДНСК-София връчи Констативен акт на столичния кмет Йорданка Фандъкова след приключила проверка на строеж в района на шахтата, на която загина дете през февруари.

На крачки от мястото, където загина дете: Тече ток по още една шахта в София (ВИДЕО)

Проверена е реконструкцията и основния ремонт на светофарната уредба, се казва в съобщението на инспекцията. Установено е, че строежът е извършен без наличието на строителни книжа. 

Връченият Констативен акт е основание за започване на процедура за премахване на незаконен строеж, се казва още в съобщението. 

Близките на момчето, убито от ток в София, излизат на протест (ВИДЕО)

Обектът се намира на кръстовището на бул. „Акад. Иван Гешов“ и ул. „Урвич“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Именно там загина 16-годишно дете през февруари, стъпвайки върху шахта. Основната версия за случая беше оголен кабел, преминавай над шахтата. Тогава започнаха редица проверки на случая. 

Актът на РДНСК е връчен в четвъртък - на 16 септември. Проверката потвърждава данните от полученото през месец юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община.

В него бе посочено, че не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. „Акад. Иван Гешов“ в участъка между бул. „България“ и ул. „Св. Георги Софийски“ /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/.

Болницата, пред която загина младеж, ударен от ток, излезе с позиция

Изключение прави издадено разрешение за преасфалтиране на участък от бул. „Акад. Иван Гешов“ до ул. „Св. Георги Софийски“ и подмяна на уличен водопровод на ул. „Григор Начевич“.

Тогава РДНСК - София изиска данни за извършени от Столичната община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. „Акад. Иван Гешов“ пред УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.