Придошла река заля преславското село Суха река
Придошла река заля преславското село Суха река / снимки: DarikNews.bg, Шумен

Преляла река заля великопреславското село Суха река. В следствие на пороен дъжд започнал малко след 18.00 ч. само за около час водите на иначе малката река, която преминава през селото придошли и залели ниската част на населеното място. Високите води залели и пътя към селото от съседното Салманово.

На места в Суха река, приливната вълна е достигнала ниво от над метър и половина. В следствие на придошлата река са съборени няколко стопански постройки. Изронена е пътна настилка, има и наводнени къщи. Екип на пожарната отводняваше домовете на хората. Сред най-пострадалите бе къщата на Силвия Изарова, чийто приземен етаж бе наводнен изцяло.

„Всичко беше във вода, то се вижда до къде беше дошла, до средата на хладилника, всичко вода беше, като дойде, ама все едно река върви и влезе вътре”, разказва възрастната жена. Жителите на селото споделят още, че нивото на реката от около 70 см се е покачило драстично буквално за 20-30 минути. Според някои причина за инцидента е това, че коритото на реката не е почиствано добре от години, а след наводненията от 2005 г. не е осигурена и достатъчно добра проводимост на водните маси.

Първоначален оглед на пораженията в Суха река направи и общинския кмет на Велики Преслав Александър Горчев. Предстои в следващите дни да се оценят щетите, а до тогава хората от селото се надяват да няма нови поройни валежи.

Още новини от Шумен