Причините за високите цени на лекарствата ясни до дни
Причините за високите цени на лекарствата ясни до дни / снимка: sxc.hu
Причините за високите цени на лекарствата ясни до дни
57327
Причините за високите цени на лекарствата ясни до дни
  • Причините за високите цени на лекарствата ясни до дни

Докладът, обобщаващ причините за високите цени на лекарствата, ще бъде представен до три дни, когато се очаква да бъде финализиран. Това съобщи за Дарик зам.-председател на Комисията по здравеопазване и председател на временната анкетна комисия към Народното събрание д-р Галя Милева.

Според нея най-проблематичният период, който обуславя завишените цени на медикаментите, е този, в който лекарствата са прехвърляни от Министерството на здравеопазването към НЗОК, а от там лечебните заведения са договаряли по-високите стойности.

„От там идва повишаването на стойностите, защото в министерството те са били на тръжни цени, а в НЗОК липсва методика, по която да ги договарят с търговските представители. Същевременно въпросната наредба се бави от осем месеца”, коментира д-р Милева.

По думите й има немалко законодателни пропуски и неизяснени елементи в разпоредбите по отношение на лекарствата в страната, тъй като липсва единна и цялостна политика, а законодателството е обект на чести и фрагментни промени.

Новини от Бургас