Заради страх от набези, нашумялата скулптура „Викът на украинската майка" е прибрана от Княжеската градина. Тя бе поставена пред Паметника на Незнайния войн в четвъртък вечерта.

Проектът за тази скулптура е отпреди войната, но авторът е почерпил вдъхновение от събитията в Украйна. „Това е войната - когато си на война не мислиш как си облечен, не правиш прически, тя за това е толкова страшна”, коментира Неделчо Костадинов пред NOVA.
 

Викът на украинската майка
БТА

Ето как авторът описва украинската майка. „Тя вика от болка, от мъка, тя вика от всичко, което става около нея - от бомбите, от мъртвото си дете и съпруг, от всичко това”, разказва Неделчо Костадинов.

"Образът не се прие еднозначно, но истината не е красива, казва скулпторът. „Ако беше нагласена дама никой нямаше да й обърне внимание. Казват, че украинките може да се обидят. Няма какво да се обиждат - това е истината, истината е грозна”, смята той.

Статуята остана едва няколко часа пред паметника.
 

Викът на украинската майка
БТА

„Смея се на коментарите. Буквално ми става смешно, защото от пълен некадърник, ме извисяват в небето. Аз си оставам реалист, знам какво правя и какво искам да направя. И го правя, щом съм ги разделил”, казва Неделчо Костадинов.