45-то Народно събрание ще бъде разпуснато следващата седмица, а изборите вероятно ще са на 11 юли
Президентът Румен Радев връчи третия, последен мандат на лидера на БСП Корнелия Нинова за съставяне на кабинет, но тя го върна минути, след като ѝ беше връчен.

"Запознат съм с решението на Националния съвет на БСП, но допуснах, че има промяна във вашето решение", заяви Радев.

"Нашето желание беше да има правителство, което да реши проблемите на хората - социални помощи за хората в кризата, да стабилизира икономиката, да подготви плана за възстановяване и да разгради модела "Борисов". Подадохме ръка на втората политическа сила, но и партиите на протеста заявиха, че няма да получим подкрепа. Няма да се отменим от решението на Националния съвет и затова Ви връщаме мандата", подчерта Корнелия Нинова.

БСП се отказва от третия мандат

Държавният глава
подчерта, че вече е ясно, че този парламент ще  бъде разпуснат и да бъде назначено служебно правителство.
 

Снимка: Георги Димитров



"Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза", прогнозира президентът и призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

Той коментира, че ще изслуша кандидатите на партиите за Централната избирателна комисия (ЦИК) още тази седмица. "Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори", заяви Радев.

Нинова: Ще предложим на Националния съвет три възможности за мандата

Следващата седмица ще бъде разпуснато 45-то Народно събрание и ще назначи служебно правителство. "При това положение се очертава, че предсрочните парламентарни избори ще бъде на 11 юли", посочи Радев.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ".

На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.
 

Снимка: Георги Димитров