Премиерът: С промените отговаряме на очакванията
Премиерът: С промените отговаряме на очакванията / cнимкa: Sofia Photo Agency

Чрез структурните и персонални промени в кабинета се стремим да отговорим на очакванията на обществото и на външните ни партньори. Това заяви премиерът Сергей Станишев пред депутати при представянето на промените в правителството, които парламента трябва да гласува днес.

По думите на министър-председателя българските граждани се вълнуват за тяхната сигурност, икономическото развитие на страната, положението в социалната и здравната система, усвояването на европейските фондове. "На тези очаквания се стреми да отговори с промените управляващата коалиция", заяви Сергей Станишев. Той цитира данни от ново проучване на Алфа Рисърч, според които 96 % от българите очакват да се предприемат категорични мерки за защита правата на работниците, 92 % се обявяват за реформа в МВР, а 63 на сто настояват да се акцентира върху по-лява политика

Станишев каза, че при промените в кабинета е търсен баланса между политическите знаци и управленската целесъобразност. Той заяви, че не очаква опозицията да ги подкрепи. По думите му и 5,10, 15 министри да бяха сменени от десницата и "Атака" пак нямаше да гласуват „за”.

Станишев каза още, че се сменят няколко ключови фигури, правят се промени в ключови ресори, защото в тези сфери имало реални проблеми.