"Всичко, което се подготвя за предоставяне като втори и трети пакет военна помощ за Украйна, се подготвя съвместно с въоръжените сили на България. Колкото до внушенията за изпращане на батальони, многократно беше казано, че не е обсъждано, не се обсъжда и не се предвижда да се обсъжда изпращането на каквато и да било жива сила, свързана с военните действия в Украйна, включително не става дума за лекари и за медицински сестри. Това съобщи министър-председателят Николай Денков по време на блиц контрола в Народното събрание.

Той заяви, че няма да бъде дадено нищо, което застрашава нашата боеспособност. Първо се прави преглед на необходимостите за боеспособността на българската армия, каква част от мунициите са с изтичащ срок на годност, така че да няма нужда да заплащаме за утилизирането на тези боеприпаси и те да бъдат изпратени преди да изчете техния срок на годност, каза министър-председателят. Той поясни, че става дума за обучение на украински лекари и медицински сестри в България, като част от нашата помощ за Украйна.

"Предстои среща на НАТО и президентът Зеленски търси подкрепа за кандидатурата на Украйна в подходящия момент, ясно е, че това не може да стане сега", това заяви министър-председателят Николай Денков преди парламентарния контрол, на въпрос защо се е състояла срещата им точно в този момент.

"Няма да бъде предадено нищо, което би застрашило нашата сигурност", подчерта Денков.

Историческа визита: Зеленски се срещна с първите мъже в България

По думите му са обсъждани възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време.

На въпрос ако се наложи смяна на системите за ПВО, означава ли, че България ще търси от съюзнически държави по-нови технологии, Денков заяви: "Има по принцип такива възможности, бих казал, че България е изпуснала някои от тях по време на служебното правителство, но всяко едно такова действие отнема месеци, а понякога и години".

"Това, което е най-важно за мен е, че визитата показа на всеки, че трябва да се зададе въпросът какво значи да си патриот", изтъкна премиерът.

"Дали е патриот този, който защитава родината си, който прави всичко възможно да защити границите, хората или патриот би бил този, който казва "елате, вземете територия и после може да продължите", запита Денков.

Премиерът подчерта, че не визира думите на президента Радев от четвъртък, а го казва по принцип и го мисли от много време.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси от резервите на България

На въпрос защо Зеленски не е бил в парламента, Денков заяви, че такава е била програмата му.