Прекръстиха министерството на Емел Етем
Прекръстиха министерството на Емел Етем / снимка: Sofia Photo Agency
Министерство на извънредните ситуации ще се нарича вече ведомството, оглавявано от Емел Етем. Това ще стане, след като парламентът утре гласува структурните промени в кабинета.

В деловодството на Народното събрание са внесени две проекторешения – за структурните промени в Министерския съвет и за персоналните рокади в кабинета. В проекторешението за структурните промени е записано, че Министерството на държавната политика при бедствия и аварии ще се нарича Министерство на извънредните ситуации. Министерството на земеделието и продоволствието пък ще прекръсти на Министерство на земеделието и храните, гласи проектът.

В него е отразено и нарастването на броя на вицепремиерите в правителството от трима на четирима. Персонално обаче четвъртият вицепремиер Меглена Плугчиева, която ще отговаря за еврофондовете, ще бъде одобрена от депутатите при гласуването на второто проекторешение за персоналните смени в кабинета.

Заедно с нея като нови министри утре ще се закълнат Михаил Миков – начело на МВР, Николай Цонев – на отбраната, Валери Цветанов – на земеделието и храните и д-р Евгений Желев – на здравеопазването. Сред структурните промени обаче, които ще бъдат одобрени от НС на следващ етап, ще бъде създаването на Агенция по храните и на Агенция по труда.