Прекратиха издирването на нашия моряк от Норден
Прекратиха издирването на нашия моряк от Норден / netinfo

Издирването на падналия зад борда варненски моряк Димитър Михайлов е прекратено вчера около 17:30 ч. от румънска страна. Това съобщи за Дарик Златко Кузманов, ръководител на отдел „Търсене и спасяване” в Морска администрация.

Операцията е преустановена 48 часа след изчезването на старши помощник капитана на кораба „Норден”. Той е бил без спасителна жилетка и термокостюм и шансовете му да е все още да е жив са съвсем минимални, смята Кузманов.

Украински самолет е бил готов да се включи вчера в издирването, но междувременно издирването е било прекратено. Заради голямото разстояние българските военноморски сили не успяха да изпратят свой хеликоптер.

41-годишният Димитър Михайлов изчезна във вторник по време на вахта, когато словашкият кораб „Норден” се е намирал на румънски териториални води, на около 130 мили североизточно от Варна. В издирването му участваха 4 кораба.

“Норден” е плавал от Варна за украинското пристанище Мариупол. На борда му има и други българи. Словашкият кораб е оперирал с българската фирма “Ахилеас”. След прекратяване на спасителната операция той е продължил по маршрута си.

Други новини от Варна