Преглед на печата с Маринела Величкова
Преглед на печата с Маринела Величкова / netinfo

Пъстри са вестникарстике заглавия в събота, от поскъпването на секс услугите, та до излишните 2 кг. В чантата на учениците от по-малките класове – толкова тежат учебните тетрадки, които според родителите дублират ненужно букварите, са премерили и пресяли ценното във вестник „24 часа”.

Темата изданието продължава на втора и трета страница, където четем, че чантите тежат като цяло до 6 кг - 4 пъти над здравната норма, а гръбначните изкривявания са между 15 и 25% в различните възрастови групи.

В анализ на вътрешните си страници в изданието Слави Георгиев пита "Ще се изтръска ли пурата в Темида" , ако Георги Георгиев, известен като Жоро Пурата, не влезе, макар и за година, в затвора по обвиненията за укрити данъци и документно престъпление, това би било генерален провал за прокуратурата и МВР.

Местните избори са една от коментираните теми в днешните вестници. Седмица преди старта на предизборната кампания Бойко Борисов е фаворит на столичани с 36,1 процента вот, показва представително за столицата проучване на "Алфа рисърч", цитирано от вестник "24 часа". Изследването е направено между 14 и 17 септември. Преизчислен без негласуващите, които към момента са 42,5 на сто, процентът на Борисов му вещае победа от раз, коментира вестникът. Гласовете за Бриго Аспарухов, издигнат от БСП, и за Мартин Заимов, кандидат на СДС и ДСБ, са съответно 7,1 на сто и 6,5 процента. Подкрепата за Тити Папазов е 2,2 на сто, а за новообявения кандидат на "Атака" Слави Бинев биха гласували 1,6 процента от столичани, показват данните на агенцията.

"Какви сметки стоят зад безобразната бюлетина", коментира във вестник "24 часа" проф. Михаил Константинов. Според него причината за дългата бюлетина за предстоящите местни избори е, че българските управляващи не са пожелали да въведат депозит за участие в изборите. Възможно е сега някой да си е правил сметка, че едно разпокъсано дясно пространство ще бъде добре дошло за БСП на местните избори, смята той.

Любопитно интервю с поета Влавимир Левчев в изданието: Преди 13 години бях десен, сека след САЩ по-скоро ляв, казва той и допълва, че във Вашингтон успял да се пребори, там никой не знаел кой е баща му. Владимир Левчев кометнира още холивудския синдром, неуспелите българи зад граница, дисиденството и бъдещето. Според него понятията за ляво и дясно са доста объркани у нас, но важното е, че в последните 10 години България се развива в една посока и икономически нещата се подобряват.

Поглеждаме сега към вестник „Труд”, от първото заглавие на който научаваме, че ако здравноосигурен българин счупи крак или се разболее тежко в страна от ЕС и го вкарат в болница, лечението му ще е безплатно,а по-късно разходите ще покрие българската НЗОК. Това предвиждали нови правила, които се обсъждат от евроинституциите. В проекта не се изброяват заболяванията, които ще се лекуват безплатно, а е въведен принципът за настаняване при нужда на граждани от една държава в ЕС в болница в друга страна.

"Гафове спъват прокуратурата", коментира вестник "Труд" на втора и трета страница. Какво й пречи на прокуратурата да доведе до бърз и успешен край разследването срещу именити обвиняеми е въпросът, а отговорът - какво ли не. По делото срещу Максим Стависки - заетостта на световния шампион и собствени "грешки", при Митьо Очите крив й е ксероксът, с Вальо Топлото я тормози "сложността" на казусите", а за прегрешенията на Ангел Александров нямало свидетели, четем тук.

По престъпност - "Близо сме до Живков, но далеч от Германия" - заглавието на анализ на Тихомир безлов на страниците на вестник „Труд”. В балканските страни има такива закони, които се регистрират много по-малко престъпления отколкото в централна или Северна Европа, затова и сравняването на статистиките предизвиква ирония, пише Безлов. И дава пример с Швеция, която от години оглавява класацията по криминални престъпления, защото в това понятие там влизат и административните и транспортни нарушения.

"Инфлацията ще се успокои след Нова година", прогнозира пред изданието Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Лошото е, че скокът на международните цени съвпадна в България с други вътрешни фактори, които надуват инфлацията, казва той и отбелязва, че нашата икономика е силно отворена и чувствителна към всякакви колебания на международните пазари, а едновременно с това започнал и невероятен натиск за вдигане на заплатите.

Предстоящите местни избори присъстват и тук - чрез интервю с Бриго Аспарухов: "Балотажът неприятно ще изненада Борисов", твърди пред вестник "Труд" кандидатът за кмет на София от БСП. Сигурен съм, че в София ще има балотаж и резултатите от него няма да са приятни за ГЕРБ, коментира той. Аспарухов заявява, че няма да води компроматна война с никого от опонентите си за кметските избори. Решен съм моето състезание да е коректно и на базата на по-добрите предложения за решаване на проблемите на столицата, отбелязва той.

Столичният кмет и кандидат за втори мандат Бойко Борисов се отчете за работата си на "Московска" 33, съобщава вестник "Труд". Борисов отчита повишаване на кредитния рейтинг на София, увеличаване на собствените приходи на общината, както и ударно строителство.

От вестник „Труд” още едно заглавие - Радиата стават телевизии. Тук можете да прочетете, ако вече не сте пробвали, че на сайта на Дарик радио darikradio.bg можете да гледате какво става в студиото, ще научите още, че до месец Дарик планира да направи още една стъпка в тази посока - да пуска на сайта си и видеоматериали, а в бъдеще ще показва по интернет и репортажите от “90% България”.

Разгръщаме вестник “Сега” и четем: „Прокуратурата вложи неистови усилия да замаже гафа с обвинението на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, представяйки го за техническа грешка”. Обяснението е било предизвикано от разкритието на вестник "Сега", че в момента фигуристът е обвинен само за нанасяне на телесна повреда. "Станала е техническа грешка, сериозна е, но ще се коригира", цитира изданието зам.-главния прокурор и шеф на Върховната касационна прокуратура Камен Ситнилски.

Парламентът подкрепи ветото на президента върху текстове от промените в Закона за автомобилните превози вчера четем още в изданието. Най-късно до вторник парламентът ще обсъжда наново поправките в закона, с които на практика пак бяха разрешени нощните пътувания на организирани групи деца и които бяха върнати от президента. Въпреки че всички политически партии застанаха зад ветото на Първанов, шефът на транспортната комисия Йордан Мирчев продължи да настоява, че прокараните текстове не разрешавали нощните екскурзии, но депутатите не са успели убедително да обяснят намеренията си, допълва изданието.

"Близнаков задейства съкращенията в армията". До няколко дни министърът на отбраната Веселин Близнаков ще внесе в Министерския съвет визията на военното ведомство за трансформация на Българската армия. Той очаква до две седмици правителството да вземе решение по въпроса, с което да стартира работата за промяна в План 2015. И още едно заглавие от изданието: "Всяко хлапе знае защо държавата не си събира 2 млрд. лева". Според вестника специализираните органи трябва да дадат легитимно обяснение как фирми, дължащи милиони, не ги изплащат.

В материал "ГЕРБ и вълшебната икономическа програма" вестник "Сега" пише, че да правиш кампания за парламентарни избори, преди да са минали общинските, е като ЦСКА да коментира участието си на финала на УЕФА, преди да се е класирал за груповата фаза. Икономическата програма, представена от ГЕРБ, може и да свърши магическата си работа, на парламентарните избори едва ли някой ще си спомня за нея, но ако избирателите се подразнят от надменността и популизма, то служебната победа може и да стане горчиво ястие, пише вестник "Сега".

Интервюто в изданието е с Тончо Русев: "Много певци и кандидати заслава, но слаби резултати", обобщава пред вестник "Сега" композиторът Тончо. На днешната българска песен й липсват ярки мелодии и разкошни текстове, смята той.

В На първата си страница вестник „Стандарт” цитира депутата Евгени Чачев, че разплащанията в брой скачат двойно за три години, а заглавието е – въртим куфарчета с 10 милиарда. Сделките в брой над 30 хил. лв. са над 300 хил. от началото на годината съобщи депутатът от ДСБ.

„Паника заради 10% скок на тока, това е блъф - твърдят от НЕК и държавния регулатор”, четем на вътрешните страници на изданието. И още: "Родители съдят даскали за стачката, синдикати и министър не се разбраха, бунт от понеделник”. Любопитна предизборна информация от Петрич, където социолозите пращат двама братя на балотаж. Интервюто във вестник „Стандарт” е с Росен Петров, който е убеден, че шоуто дава повече власт от всяка партия.

Грешка по Ставийски е първото заглавие на вестник „Монитор”, прокурорът пропуснал да запише, че при катастрофата има загинал човек. Интервюто е с друг кандидат кмет - на Варна Кирил Йорданов: "Винаги съм бил независим", казва той.

„Ново дело за тригодишния Пепи - връщат знакови дела на психиатъра Руслан Терзийски” - това е вестник „Новинар” и челото му в събота. Това заяви зам.-главният прокурор Камен Ситнилски, след като огласи още едно разследване срещу психиатъра Руслан Терзийски. Могат да бъдат гледани отново още и делото срещу Павел Пенчев, който уби майка си и двете си деца, както и това срещу Кристиян Димитров от Перник, който закла съученика си Кристин Иванов.

Вестник "Новинар" пише, че кандидатът на "Атака" Слави Бинев изненадващо признал, че влиза в кметската битка на чисто лична основа и един от основните му стимули била популистката политика, водена от партията на столичния кмет.

"И все пак - стачка", обявява от първа страница вестник "Дума". Ефективната учителска стачка започва от понеделник, според синдикатите в нея ще участват 83 процента от училищата и 75 на сто от детските градини. Училищата ще стачкуват по три дни, а след това ще си предават щафетно протеста помежду си. След тричасови преговори на просветното министерство с учителските синдикати и работодателите в просветата споразумение за заплатите не бе постигнато, пише вестник "Дума.

За финал вестник „Телеграф”, който се е развълнувал, че сексът поскъпва. В смисъл, че Амстердам затваря бордеи, а прогонената от Холандия качествена плът се завръща и вдига цените. При това с около 20%, как е направено това изчисление не е ясно, но пък ако и на вас ви звучи тревожно затварям вестниците, за да се поразведрим с нещо по-различно.