Представят първия туристически пътеводител за Източните Родопи
Представят първия туристически пътеводител за Източните Родопи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Представят първия туристически пътеводител за Източните Родопи
50280
Представят първия туристически пътеводител за Източните Родопи
  • Представят първия туристически пътеводител за Източните Родопи

Първият туристически пътеводител за Източните Родопи ще бъде представен в рамките на откриващата се в София Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ СПА&ЕКСПО. Той е финансиран от българо-холандския проект „Новото тракийско злато” и се издава на български и на английски език. Целта на работещите по проекта е да популяризират този район на България сред туристите в Европа, тъй като холандците виждат сериозен потенциал в Източните Родопи за развитие на екотуризма и биоземеделието.

След като преди година издаде специална туристическа карта на Източните Родопи, Новото тракийско злато представя днес английската и българска версия на своя пътеводител за района. Пътеводителят представя културните, историческите и природните забележителности на района, като е включена и информация за маршрутите за активна почивка, избрани места за настаняване и хранене, транспортни връзки и информационни центрове.

След първото си идване в страната ни през 80-те години на миналия век Йохан Бекхьойс се влюбва в природата на България и Източните Родопи. Йохан, който сега е координатор, отговарящ за туризма по българо-холандския проект, призна обаче, че първото нещо, което е забелязал в страната, е липсата на карти, информация за туристите и дори на достатъчно пътни знаци. Затова и първото, с което се захваща проектът, са картите и пътеводителят за района.

„Източните Родопи са район, който не е много добре икономически развит и аз с моите холандски очи виждам, че има голям потенциал за туризма, за екотуризма. И понякога ми се струва, че е много трудно за българското правителство да види този потенциал”,  коментира в интервю за Дарик Йохан Бекхьойс. Той се надява, че когато организации като неговата правят своите стъпки, издават карти и пътеводители, канят чужди туристи, българските власти също ще разберат, че тези усилия се изплащат. И така ще си сътрудничат в популяризирането на този вид туризъм в страната.

В рамките на откриващата се туристическа борса в „Интер експо център „Новото тракийско злато” ще съобщи и за организираните в края на април (на 27, 28 и 29 април) Дни на тарпана в крумовградското село Сбор. Тарпаните или дивите коне, обитавали този район на България, бяха върнати в Източните Родопи през септември миналата година с помощта на проекта.

Освен това „Новото тракийско злато” организира за втори път конкурс за пътепис и фотография на тема „Източните Родопи - вкуси дивата природа”. Срокът за изплащането на снимки и пътеписи на сайта на проекта е 1 октомври.

Цялото интервю с Йохан Бекхьойс за интереса на холандците към българската природа слушайте в съботното издание на „Дарик кафе”.