Редица български медии получават заплащане от Русия, санкции са невъзможни”. Това каза в ефира на „На Фокус” председателят на СЕМ Бетина Жотева.

„Редица български медии получават заплащане от Русия под различни форми. Става дума за вестници и сайтове, които получават например рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и обратното - западно влияние в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на либералната демокрация. Някои НПО-та са твърде радикални и насищат безкрайно много и излишно напрежение в медийната картина в България”, обясни тя.

По думите й СЕМ проверява всички тези информации.

„Търговските медии не могат да бъдат упреквани, че заемат една или друга страна в случая. Всички можем да установим руско влияние, но никой не може да го санкционира. Това е въпрос на
саморегулация и на чувство за професионализъм”, добави Жотева.

Според председателя на СЕМ в България отдавна се води пропагандна война, която се изостри със стартирането на конфликта в Украйна.

„Медиите не могат да бъдат обвинени, че избират страна или дават собствена гледна точка. Цялата държава дава разнопосочни сигнали за конфликта”, каза тя.

Бетина Жотева коментира и казуса с журналиста Петър Волгин.

„Няма как да кажем и че дадена новина например в фалшива. Санкции може да има от институцията или лицето, което е засегнато от тази новина. След този случай наскачаха НПО-та, упрекващи него и нас, защо го държим. СЕМ дали е съгласен с него или не няма никакво значение, изпратили сме казуса към етична комисия”, добави тя.

По думите й има натиск от страна на правителството към НПО-тата, които от своя страна упражняват натиск върху родните медии.

Във връзка с оттеглената кандидатура за член на СЕМ на Мартин Карбовски, Жотева обясни, че той не е подходящ.

„Не е подходящ за СЕМ, твърде емоционален е. В СЕМ се спазва един закон, нищо друго не се прави”, каза още тя.

Бетина Жотева е категорична, че членовете на регулатора не са политически бухалки.

„Това е ужасно тъпа опорна точка.жЗащо ние да сме политически бухалки, а следващите трима, които ще дойдат, да не са?”, попита тя.

Повече вижте във видеото. 
NOVA