Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с позиция след запечатването на редакцията на вестник „Труд“.

След полицейската акция във вестник „Труд“: Запечатват сградата на изданието (СНИМКИ)

СЕМ следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията.

Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Вчера, заради неплатени задължения, полицията запечата редакцията на в. "Труд", която се помещава в сграда на Министерството на културата.

Асоциацията на европейските журналисти - България също заяви, че следи конфликта между Министерство на културата и издателите на в. "Труд". В понеделник АЕЖ поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков относимата информация по случая - кога е сключен договорът, какви са претенциите на Министерството на културата /МК/, какви са извършените плащания от наемателя, какви са неговите изискуеми задължения, какъв е предметът на висящия съдебен спор пред Софийски градски съд, кога е изпратена покана за освобождаване на помещенията и т.н.

ГЕРБ-СДС предлага извънредно заседание на НС заради казуса с вестник „Труд“

Министърът на културата и екипът му смятат, че независимите частни и свободни медии би трябвало да зависят от своите читатели, зрители, слушатели, а не системно да ощетяват държавата, се казва в съобщение от пресцентъра на МК.

От министерството предоставят пълната хронология по казуса, чието разрешаване според МК започва още през юли тази година, а задълженията на фирмата се трупат от 2012 г.