Камелия Нейкова
Камелия Нейкова / Георги Димитров
Централната избирателна комисия (ЦИК) не участва в никакъв заговор или активно мероприятие, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова пред БНТ.

Нейкова отново се позова на решението на Върховния административен съд от 30 октомври, в което, по думите ѝ, магистратите са обявили правилна отмяната на машинното гласуване на първия тур на местните избори – 29 октомври. Причината – липса на решение за удостоверяване на съответствието, което трябва да се предостави от Министерството на електронното управление.

Камелия Нейкова отново повтори, че ЦИК не е можела да не вземе под внимание справката на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), в която се казва, че има разпореждане на зам.-министъра на електронното управление да се повтори довереното изграждане на изходния код на машините. Нейкова допълни, че довереното изграждане е процедура на ЦИК и Министерството на електронното управление само осигурява защитена среда, в която тя да бъде извършена.

Камелия Нейкова беше категорична, че е гласувала само по вътрешното си убеждение решението за отпадането на машините за вота на 29 октомври и върху нея не е бил оказван никакъв натиск и никакво политическо влияние.  

По повод информациите, че хартията, с която трябва да се гласува на машините в неделя – 5 ноември, е нестандартна и може да повреди устройствата, Нейкова обясни, че казусът е от началото на годината. Законодателят е възложил на печатницата на БНБ доставката на тази хартия. От своя страна БНБ ползва печатница – подизпълнител. Оказва се, че в България няма машина, която да произведе ролките хартия с размера, поискан от фирмата, производител на машините – „Смартматик“.

От БНБ са отговорили в писмо до ЦИК, че е направена заявка за купуването на такава машина, защото тя не може да бъде намерена на склад, но тя не може да бъде доставена за местните избори на 29 октомври. Това налага да се използва ролка с друг размер, обясни Камелия Нейкова, което обаче не е заплаха за работата на машините.