Пожарната да получава достъп до телефоните на бедстващи, без да чака разрешение на съда - това предлага председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов. Целта на промяната е при нужда спасителите да започват по-бързо акция по издирване и да са по-ефективни, посочва NOVA.
 
При подаване на сигнал за бедствие по закон действа определена координация между различните служби – първо на тел. 112, после на служба „Пожарна и аварийна безопасност” и от там на БЧК, когато става въпрос за туристи в планината или за спасителна операция по вода. При всички тях за точното място на пострадалите се използват мобилните клетки на телефонните оператори.
 
„Проблемът при нас е, че се случват така, че нощно време не може да бъде намерен съдия, който да разпише искането, за което става дума”, каза Емил Нешев от „Планинска спасителна служба” при БЧК.
 
„Самата ситуация показва, че времето в много случаи е критично и загубата на тези минути и часове може да се окаже фатална”, заяви от своя страна Александър Ангелов, председател на Софийския районен съд.
 
За да има по-малко фатални изходи от подобни ситуации, съдийската гилдия предлага законови промени. Като предлагат служба „Пожарна безопасност” директно да получава от телекомите информацията за мобилните клетки и след това да уведомява и съдия.
 
„Смятам, че е в интерес на всички и може да спаси нечий живот”, добави Ангелов.
 
От БЧК приветстваха инициативата. Пред NOVA част от мобилните оператори коментираха, че ще се съобразят със законодателството. Те смятат, че трябва да се избере балансиран подход за реакция при подобни случаи.
 
Предложението е подкрепено от Висшия съдебен съвет и изпратено на Министерство на правосъдието, което може да внесе за разглеждане поправката пред депутатите.
nova.bg