В момента държавата отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето – 300 лв.
Между 400 и 1900 лева еднократна помощ при раждане на бебе в София. Това предложение е внесено за обществено обсъждане в Столичния общински съвет. То е обвързано с образованието на майката и таткото, съобщава NOVA.

Вносителите от „Патриоти за София” предлагат за първо дете на хората със средно образование финансов стимул от 400 лв., за второ 700 лв., а за трето - 1500 лв. При висшистите предлагат тези, които са със степен бакалавър да получават еднократната помощ за първо дете 450 лв., за второ - 800 лв., а за трето – 1 700 лв. Съответно за магистрите помощта да е 500 лв., 900 лв. и 1900 лв. Всичко това би струвало на общината 8 200 000 лева годишно.

Връщат отнетото бебе на българското семейство в Германия

Венета и съпругът ѝ гледат три деца с малко над 2000 лв. месечно. Александрина е най-голямата - на 15 години. „Те гледат да се справяме, но честно казано доста трудно, ако няма странични помощи”, казва тя. Учи балет и голяма част от средствата се влагат в нейното бъдеще, както и на другите две деца. „Трябват и дрехи за всеки един от нас, обувки, учебници. Сега вече съм по-голяма и нямаме безплатни учебници”, допълва Александрина.

За всяко от трите си деца, Венета е получила финансова помощ от държавата. „Взех 200 лева от държавата първият път, вторият път взех 250 и третият път 300 или 350, не си спомням. Тези пари похарчих, за да запълня липсите. От НОИ така са направили нещата, че има един период от два месеца, в които майката остава без доходи тогава, когато тя роди”, посочва тя.

Вижте колко струва да се лекуваме от грип

Одобрява идеята за финансов стимул от общината. „Хората, които се решават да имат и да отглеждат деца в днешно време, трябва да бъдат подпомагани”, категорична е тя.

Според психолози обаче, предложението помощта да зависи от образованието на родителите, е спорно. „Преобладаващи са мненията, че детските надбавки трябва да се получават от хора, които са с поне завършено средно образование или по-високо, но като цяло тази идея е оспорвана. Обвързването на детските надбавки с образователния статус на родителите се приема като дискриминация”, коментира Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Финландия дава отпуск и на двамата родители при раждане на дете

„Това в никакъв случай не е дискриминация, а обратното - това е причина хората от онези общества да започнат да се учат и да постигат резултати в живота си”, смята Венета Арабска.

Според икономиста Румен Гълъбинов е нужна промяна на държавно ниво, за да се стимулира раждането. „От началото на тази година, 2020-та, на всяко новородено дете в Гърция ще се изплаща еднократна държавна помощ от 2000 евро. Трябва да има една базова държавна политика в това отношение за стимулиране”, казва той.

В момента държавата отпуска за първо дете 250 лв., за второ 600 лв., а за трето – 300 лв. Ако предложението за стимул от общината бъде прието, държавната помощ също ще остане.
NOVA