/ iStock/Getty Images
Новото правителство на Финландия обяви планове да предостави и на двамата родители един и същи отпуск при раждане на дете, в опит да стимулира бащите да прекарват повече време с децата си.

Така платеният отпуск ще се увеличи до общо 14 месеца, което е 164 дни на родител. Съседна Швеция има най-щедрата система на родителски отпуск в Европа с 240 дни след раждането на бебето.

Финландия казва, че иска да „насърчи благополучието и равенството между половете“. Министърът на здравеопазването и социалните въпроси Айно-Кайса Пеконен каза пред репортери, че "е започнала радикална реформа на семейните обезщетения", с цел засилване на връзката на родителите с детето от самото начало.

Белгийска компания дава неограничен платен отпуск на служителите си

Според настоящата система във Финландия отпускът по майчинство е 4,2 месеца, докато бащите получават 2,2 месеца, докато детето навърши две години. Освен това двамата родители имат още 6 месеца отпуск, който може да разделят. Въпреки това, средно само един от четирима бащи взема това, което му се полага.

Сега всеки родител ще получи 6,6 месеца отпуск (164 дни по финландската система за обезщетения за шест дни), а бременните жени ще получат допълнителна месечна помощ. Родителите ще могат да прехвърлят 69 дни, а самотните родители ще могат да използват и двете отпуски.

Финландският премиер Сана Марин заяви миналия месец, че страната все още има някакъв начин да постигне равенство между половете и се оплака, че твърде малко бащи прекарват време с децата си, когато са малки.
 
 
БГНЕС