Директорът на националното следствие Евгени Диков
Директорът на националното следствие Евгени Диков / БГНЕС, архив
До две седмици ще бъдат прецизирани обвиненията на двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино на 10 декември миналата година. Това каза директорът на националното следствие Евгени Диков.

Според разследващите превишената скорост е единствената причина за тежкия инцидент, при който се взриви цистерна.

След комата: Да преживееш Хитрино (СНИМКИ/ВИДЕО)

До лятото се очаква делото да бъде внесено в съда, каза още Диков и уточни, че до момента не е установено да има претоварени цистерни, а само, че влакът се е движил с двойно по-висока скорост.

Фирмата собственик на влака е осигурила достатъчно време за почивка на машинистите. Вината обаче е колкото на главния машинист, толкова и на колегата му, защото по правилник и двамата имат задължения. Те са пътували в първия локомотив и, според правилника, ако първият машинист не забележи светлинния сигнал на семафора, то колегата му трябва да реагира.

Трагедия: Хитрино след взрива (ВИДЕО/СНИМКИ)
 

На 10 декември 2016 година влак дерайлира на гарата в Хитрино. Теч на пропилен от цистерна се възпламени. Огнената стихия отне живота на седем души,
БГНЕС, архив

Машинистите са имали информация предварително, че трябва да спрат на гарата в Хитрино. Имало е обаче редица случаи, при които влаковата композиция не е спирала. Освен това локомотивите са оборудвани с устройство за бдителност, което не е било задействано и затова влакът не е спрял автоматично.

Проговори главният машинист на влака убиец от Хитрино (ВИДЕО)

На 10 декември 2016 година товарна жп композиция дерайлира на гарата в Хитрино. Теч на пропилен от цистерна се възпламени. Огнената стихия отне живота на седем души, десетки бяха ранени, а къщи унищожени. Прокуратурата повдигна обвинения на машинистите на влака, тъй като той е влязъл в отклонение с двойно по-висока от допустимата скорост.
БТА