Правителството отпусна 60 млн. лв. за повишаване издръжката на учениците
Правителството отпусна 60 млн. лв. за повишаване издръжката на учениците / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

60 млн. лв. отпусна правителството за увеличаване на издръжката на един ученик, което е повишение с 10 процента със задна дата от 1 юли. По този начин нарастват и заплатите на преподавателите в детските градини и училищата до средно ниво от 650 лева.

С правителственото решение средния стандарт за издръжка на ученик в училище става 1266 лева. До 1 юли размерът му беше 1157 лева. За младежите, които учат в спортните, професионалните и училищата по изкуствата стандартите са по-високи и стигат до 2820 лева. Общините, които не са изпълнили изискванията да делегират права на училищата за реализирането на собствени приходи, ще получат само 80 на сто от допълнителните средства, реши кабинетът.

МС прие и национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Документът предвижда поправка в Наказателния кодекс – да бъде криминализирано съзнателното използване на услуги от жертви на трафик.

Правителството реши още да отпусне персонални пенсии за 30 деца сираци, а един от най-обичаните български актьори – Георги Русев, познат на публиката от филмите „Дами канят”, „Опасен чар” и „Вчера”, да бъде удостоен с ордена „Св. св. Кирил и Методий”-огърлие.