Правителството одобри доклада за напредъка на България
Правителството одобри доклада за напредъка на България / снимка: Sofia Photo Agency

Правителството обсъди и прие доклад за напредъка на България по изпълнението на специфичните показатели в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това съобщи правителствената информационна служба.

Той обхваща периода 1 януари 2007 г.-1 март 2008 г. и ще бъде представен в Европейската комисия за оценка на предприетите действия от българските институции.

Докладът е разработен на базата на предоставените отчети от повече от 50 структури в изпълнителната власт, Сметната палата, Комисията за борба с корупцията към Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС и Върховната касационна прокуратура. Информацията, представена в настоящия доклад, обхваща данни за постигнатите резултати през 2007 г., сравнени с данните за 2006 г. На тази база е извършен анализ и са изведени конкретни тенденции, които ясно показват реален напредък на България в областта на правосъдието и вътрешните работи през първата година от членството ни в ЕС.

Докладът съдържа информация за конституционните и законодателните промени, гарантиращи независимостта и отчетността на съдебната система; ролята на Закона за съдебната власт, ГПК, НК и АПК за осигуряване на по-прозрачен и ефективен съдебен процес; повишаването на професионализма, отчетността и ефективността на съдебната система; осъществените разследвания на твърдения за корупция по високите етажи и вътрешните инспекции на обществени институции; предприетите мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и сред органите на местното самоуправление; прилагането на Стратегията за борба с организираната престъпност, новите и текущите разследвания, обвиненията и присъдите в тази област.