Пратиха арменското семейство от Петрич отново в Бусманци
Пратиха арменското семейство от Петрич отново в Бусманци / Sofia Photo Agency, архив

Полицаи са задържали арменеца Сансар Согомонян, който от дълги години живее със семейството си в Петрич без документи за самоличност. Согомонян е бил арестуван към 23.00 ч. на 11 февруари в заведение в Петрич, каза пред Дарик дъщеря му Татевик. След задържането на Сансар униформените са позвънили на съпругата му Марине, като я призовали да се яви в Районното полицейско управление.

След като обявили на арменското семейство, че на сутринта ще бъдат транспортирани до Благоевград и оттам за Дома за временно настаняване на бежанци в Бусманци, Марине Согомонян настояла с тях да дойде и синът им Тагран, който от половин година страдал от психично заболяване.

При задържането на семейство Согомонян дъщерята Татевик била на рожден ден извън Петрич. Няма да се прибирам, защото там е опасно и за мен, коментира тя. По думите на Татевик майка й, баща й и брат й са откарани в 6.00 ч. на 12 февруари с микробус в Благоевград, а в късния следобед вече са били настанени в бежанския лагер в Бусманци.

В понеделник адвокат Диана Даскалова ще обжалва заповедта за екстрадиция, каза още Татевик. Според нея Сансар и Тагрин е трябвало да отидат на 16 февруари в Държавната агенция за бежанците и да получат нови регистрационни карти. Картата на майка й пък изтекла преди месец и всички от семейството планирали да подадат заедно молби на 14 февруари.

В края на 2009 г. тогавашният министър Божидар Димитров временно спря изпълнението на заповед на Областната полицейска дирекция в Благоевград за екстрадиция на семейство Согомонян. Съгласно заповедта, подписана от началника на служба "Миграция", Сансар и Марине Согомонян и двете им деца е трябвало силово да бъдат изведени от страната на 27 октомври 2009 г.

Драмата с арменското семейство е от 2003 г. Тогава е била издадена първата заповед на служба "Миграция" за принудително изселване на арменците, които първоначално живеели в Сандански, а след това в Петрич.

Други новини от Благоевград