Пожарът в къща на ул. „Шандор Петьофи” взе три жертви
Пожарът в къща на ул. „Шандор Петьофи” взе три жертви / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Трима души, от които едно дете на 9 години, загинаха при пожар в кооперация на столичната улица „Шандор Петьофи". Полицията работи по версията за умишлен палеж. Противоречива е информацията за това има ли вече задържан по случая или не. Майката на загиналото дете, която е била в апартамента по време на пожара, е с опасност за живота. Настанена е в „Пирогов" с над 60 процента изгаряния.

Пожарът е избухнал в 4.50 сутринта в антрето и около входната врата на къщата, намираща се на улица „Шандор Петьофи" 21 в центъра на София. В подпалилата се сграда в същото време са се намирали общо шест души – двама възрастни мъже спели на втория етаж, а 39-годишната Диана Христова и 9-годишният й син Цветомир били на първия, където има още мъж и жена.

При получаване на сигнала за инцидента на мястото са пристигали две пожарни коли. При входа на къщата пък са намерени бутилки с остатъци от нафта. Това съобщи пред Дарик директорът на столичната пожарна комисар Иван Илиев: „Намерени са улики за умишлен палеж, бутилки с течност, която е миришела на нафта. Тепърва ще се установява дали евентуално оттам е възможно да е възникнал пожарът или нещо друго”.

Изгорялата площ от сградата е едва 30 кв. м, но до жертви се стигнало заради голямата концентрация на отровни изпарения и бързината, с която се е разгорял пожарът.

По-късно през деня се появи и противоречива информация за това, че полицията е арестувала приятеля на 39-годишната Диана – Димитър Генчев. За това съобщи дежурният в столичната пожарна инспектор Тошко Тошев: „Знам, че е задържан. Чух от колегите от полицията”.

От столичната дирекция на полицията пък отхвърлиха информацията за задържан човек по случая. Работи се по няколко версии, като най-вероятната е умишлен палеж. По неофициална информация районът около къщата е бил свърталище на дребни наркодилъри.