Заради валежите в момента е усложнена обстановката в столицата и по-специално в Нови Искър. Там три наши екипа, съвместно със СО, отводняваме сгради. В Подгумер също имаме един екип. Става дума основно за наводнени къщи, но реката вече е в коритото си и можем да работим по-спокойно. Това заяви пред NOVA главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Има евакуирани хора в села в Северозападна България. „В петък преля река Войнишка, която е близо до град Дунавци. В момента се оценява ситуацията. Реката е в коритото си, но оставаме в готовност. Има 60 къщи за отводняване. Някои хора са приютени при близки, а тези, които останаха по домовете си – имаме готовност да евакуираме”, подчерта той.
По отношение на опасността от преливане на язовири той подчерта, че няма информация за рискови съоръжения. „Превантивно насочихме наши хидромоторни помпи към два от язовирите в Монтанско, за да предотвратим залпово преливане на вода през преливниците. За момента ситуацията е под контрол”.

Следим с повишено внимание ситуацията в 21 области с оглед на прогнозата за оранжев код за опасно време допълни още главният комисар.  

По думите на главен комисар Джартов от страна на главната дирекция са осигурени над 1300 пожарникари, които да дежурят в цялата страна за непосредствено реагиране. „Държим и постоянна връзка с Националната асоциация на доброволците. В случай на необходимост сме готови чрез тях да осигурим такава”, подчерта той. И допълни: „Работим по постъпилите сигнали в Монтана, където знам за поне трима евакуирани хора. Отводняваме най-вече къщи”.

Главният комисар обясни и принципа на действие на разработваната система за ранно предупреждение за бедствия BG Alert. „Тя ще бъде допълнителен канал към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Чрез нея ще може през мобилните телефони да се предостави информация на гражданите дали има опасност за тях. Става дума за явления, които могат да се прогнозират. Не става дума за земетресения. Системата ще бъде довършена до края на месеца, след което ще започнат тестовете”.
nova.bg