Пожари обхванаха страната
Пожари обхванаха страната / снимки: DarikNews.bg
Бригаден генерал Златко Златев за пожара в Скобелево
55788
Бригаден генерал Златко Златев за пожара в Скобелево
Kметът на Динево Димитрия Желева
Началникът на Оперативния център в Хасково инспектор Пламен Петков
  • Бригаден генерал Златко Златев за пожара в Скобелево
  • Kметът на Динево Димитрия Желева
  • Началникът на Оперативния център в Хасково инспектор Пламен Петков

Високите температури и сухото време през последните дни създадоха предпоставки за редица пожари.

99% е овладян пожарът в района на село Скобелево и хижа „Соколна", община Павел баня, каза пред Дарик бригаден генерал Златко Златев, който командваше единия от двата хеликоптера на авиобаза Крумово, които гасиха огъня в района.

Генерал Златев е и командир на авиобаза Крумово. За работата на вертолетите днес той разказа: „Днес излетяхме сутринта в 8 часа за първата задача в района на хижа „Соколница". Това е в южната част на Стара планина на надморска височина около 1300-1500 метра. Там пожар имаше, отделно и огнища, от източния и западния склон. Днес направихме два полета, общо 10 часа и 20 минути, като сме извършили 48 пуска. Особеното е, че лесът е много трудно достъпен дори за човешки крак, единствено с вертолет може да се окаже някакво въздействие на огнището на пожара. Като добавка и в подножието на широколистните дървета по-трудно се гаси, тъй като пазят като чадър, затова се налага на едно и също огнище да се направят няколко пуска. Вече мисля, че пожарът е 99% овладян и мисля, че няма да се наложи повторно гасене там".

Пожари обхванаха страната
netinfo

Пожарът в района на лесопарк „Бакаджик" в Ямболско се разраства и вече е обхванал площ от около 1500 дка, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ямбол. В овладяването му участват два пожарни автомобила, 15 огнеборци и спасители, 10 служители на Горско стопанство с два автомобила, два военни модула - 140 души с тежка верижна машина БАТ и гасаческа група на село Търнава. Пресечената местност затруднява извършването на директни гасачески дейности в района. Пожарът е низов, а на отделни дървета върхов.

Пожарът край хасковското село Динево, който се разрази днес по обяд, се е разраснал и в момента е обхванал площ от около 1000 декара, съобщи началникът на Оперативния център в Хасково инспектор Пламен Петков. Горят широколистна гора, сухи треви и храсти. Пет противопожарни екипа и около 20 огнеборци, плюс 30 служители на Горско стопанство със собствена техника се борят с пламъците. Два фронта са се оформили в пожара - към Динево и към съседното Малево. На върховите места, където не може да влезе техника, се гаси на ръка. Засега местните огнеборци не търсят помощ от други области. Имаме достатъчно ресурс, на нас по-скоро ни е нужна техника, която да прави просеки, но на територията на Хасково няма такава, обясни инспектор Петков. Засега няма опасност за жителите на двете села.

Пожари обхванаха страната
netinfo