/ БТА
След правителственото заседание днес министрите в оставка коментираха предложения състав на кабинет. Вчера кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна реализиран мандата на държавния глава Румен Радев в президентството. Габриел представи пред президента предложение за състав на Министерски съвет и обясни, че осъзнава колко голяма е отговорността пред нея и необходимостта България да има правителство. Малко по-късно вечерта от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

Военният министър в оставка Тодор Тагарев гледа нормално на номинация на Габриел за Христо Гаджев като негов наследник, предвид факта че оглавява Комисията по отбрана в парламента, посочва БНР.

"Академик Денков каза много ясно вчера. Въобще името ми не е дискутирано в процеса на преговорите. Повече не мога да ви кажа. Аз не съм част от преговорите", посочи Тагарев.

Изненадан е бил Димитър Илиев, като е видял името си в проектокабинета "Габриел":

"Много бях изненадан вчера, когато си чух името. Очаквах съвсем друго развитие на нещатга и това, което видях, ме изненада".

Въпреки че е подал декларация, че не желае да е в нейния кабинет, той заяви: "Ако се постигне споразумение на политическо ниво между двете коалиции, разбира се, с удоволствие бих работил за българския спорт и за младежките дейности".

А Кръстю Кръстев - министърът на културата в оставка, не е подавал декларация за отказ и би останал в следващо правителство с мотива, че винаги има какво още да се свърши за културата: "Ще видим какво ще стане. Декларация не съм подавал и бих останал в правителство на Мария Габриел".

Министрите на транспорта, на икономиката, както и на туризма запазиха мълчание.

Това направи и правосъдният Атанас Славов, който още вчера заяви, че е подал декларация за отказ, а този на здравеопазването - Христо Хинков, коментира: "Нищо не мога да ви кажа за кандидатурата на Катя Панева. Нямам никаква информация. Толкова е объркано всичко. За мен е ясно, че няма да остана".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР