Повечето блокирани туристи плащат за нови билети до Финландия и Русия
Повечето блокирани туристи плащат за нови билети до Финландия и Русия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ивайло Московски
44699
Ивайло Московски
Трайчо Трайков
  • Ивайло Московски
  • Трайчо Трайков

Голяма част от блокираните на българското Черноморие чуждестранни туристи плащат за нови самолетни билети, за да могат да се приберат във Финландия и Русия. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски.

"България продължава да извозва хора. Локалните туроператорски компании, които са в Русия, балтийските държави, Финландия заплащат още веднъж стойността на полетите и след това изискват тези средства в различните държави от съответните си гаранционни фондове или чрез Агенцията за защита на потребителя, както стана с Финландия. Те вече могат да си водят дела за пропуснати ползи спрямо "Алма тур". До края на сезона, до средата на октомври, ще има между 3200 и 3500 човека, които трябва да бъдат транспортирани", обясни Московски.

Транспортният министър не отхвърли възможността за отнемане на лиценза на националния превозвач "България Ер", но обясни, че в момента дружеството изпълнява полетите си и ще се правят проверки, след като този казус приключи.

Икономическият министър Трайчо Трайков и представители на транспортното министерство се срещнаха с изпълнителните директори на компаниите "Алма тур", "Алма тур флай" и "България Ер". Спорещите страни е трябвало да информират министър Трайков за хода на водените преговори и решенията за преодоляване на негативните последици.

"България Ер" да превози туристите, които все още не са си тръгнали от Черноморието, за това настоя икономическият министър. Трайков бе категоричен, че няма друг вариант проблемът да се разреши. "Безумно е това, което двете компании са допуснали да се случи", заяви министър Трайков.

Стотици туристи от Русия и Финландия бяха блокирани на бургаското летище заради неуредени финансови взаимоотношения между авиокомпания "България Ер" и туристическата компания "Алма тур". Част от туристите бяха извозени с други самолети, включително и с правителствения, а останалите са настанени в хотели.