Повече копърки с промените в Закона за пътищата, предричат от бранша
Повече копърки с промените в Закона за пътищата, предричат от бранша / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече таксита копърки по улиците и по-скъпи таксиметрови услуги с приетите промени в Закона за движението по пътищата. Това предричат от бранша. На днешното пленарно заседание депутатите приеха на първо и второ четене промени, според които шофьорите вече нямат право да работят от името на регистрирани превозвачи, а самите те трябва да станат такива.

Според промените в Закона за движението по пътищата пред таксиметровите водачи има два варианта - да бъдат наети на трудов договор към регистрирани превозвачи или самите те да станат превозвачи. Според Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи във втория случай копърките по улиците ще станат в пъти повече.

„Вторият вариант, при който всички шофьори ще станат превозвачи, е една върховна глупост, защото досега непрекъснато в медиите, а и депутатите се бореха срещу т.нар. копърки. Това означава, че ще се пръкнат на пазара около 30-40 000 копърки. Всички те ще станат превозвачи, ако всички изберат втория вариант. В момента превозвачите са 300-400 за България. Като станат 30-40 000 представете си как Автомобилна администрация ще се справи с тях", коментира Атанасов.

Емил Игнатов е управител на една от големите таксиметрови компании в София. Той е категоричен, че няма да наеме шофьорите на трудов договор. А когато всички водачи са и превозвачи, няма да могат да бъдат контролирани и санкционирани.

„Ставайки всеки един от тях превозвач, аз губя контрол над тях. Защо? Защото когато той не работи по правилата на нашата компания и аз се опитвам да му наложа санкция по договор, той казва: Много сте строги, довиждане! След 5 минути той вече е в друга компания. Тоест аз няма да имам механизма да го контролирам", допълни Игнатов.

По думите на Спас Атанасов промените ще доведат и до поскъпване на услугата с между 10 и 15%, защото ще се увеличат разходите на шофьорите. От бранша са категорични, че няма да оставят нещата така, защото приетите промени не са в полза нито на такситата, нито на клиентите. Въпреки че според вносителите на закона, той ще повиши контрола и ще намали броя на копърките.