Потвърдиха присъдата на убиеца на 6-годишния Петьо
Потвърдиха присъдата на убиеца на 6-годишния Петьо / ThinkStock/Getty Images

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пазарджишкия окръжен съд, с която подсъдимият Цветан Пъков бе осъден на четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Пъков е осъден на лишаване от правото да управлява МПС за срок от 7 години.

Той бе признат за виновен в това, че на 14 април тази година в Панагюрище при управление на лек автомобил „Ауди" нарушава правилата за движение и по непредпазливост причинява смъртта на 6-годишния Петьо Гевечанов.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред ВКС.

На 14 април подсъдимият предприема маневра за изпреварване на движещия се пред него автомобил, ускорявайки скоростта до 78 км/час.

По същото време 6-годишният Петьо започва да пресича с велосипеда си пътното платно. Когато стига до средата, последва удар между него и автомобила, при което детето попада под бронята на автомобила, който го влачи още 40 метра, докато не изпада на пътното платно.

Присъдата бе изменена единствено в частта относно веществените доказателства, като бе постановено вещите, иззети в деня на инцидента, да се върнат на родителите на Петьо - Десислава и Петьо Гевечанови.

Делото бе разгледано на първа инстанция по реда на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимият призна фактите и обстоятелствата по обвинителния акт и наложеното наказание се редуцира.