/ БГНЕС
Последно сбогом с проф. Божидар Димитров
98094
Последно сбогом с проф. Божидар Димитров
  • Последно сбогом с проф. Божидар Димитров
Историк, родолюбец и голям българин - това споделиха за проф. Божидар Димитров хората, дошли да отдадат последна почит към него. Историкът почина на 1 юли. Днес стотици приятели, колеги и почитатели отидоха на поклонението в Националния исторически музей - институцията, която Божидар Димитров ръководеше в продължение на 20 години.

Да обичаме България, да й служим вярно и да не се поддаваме на натиск и на внушения, това е най-ценният урок на проф. Димитров, казва неговият колега - историкът и публицист Стоян Райчевски. Няма да забрави едно неофициално пътуване с него до Македония.

1 юли: Почина проф. Божидар Димитров

„Той се срещаше и разговаряше с хора, които го познаваха и обичаха. Това силно ме впечатли, защото иначе официалните контакти са ясни”, каза той.
 

Божидар Димитров
БГНЕС

Като сърдечен и открит българин, който намира общ език в всички, го описва жена, дошла на поклонението, пожелала да се представи като една българка.

Прахът на проф. Божидар Димитров ще бъде разпръснат над Созополския залив

„Баща ми беше царски офицер и аз се гордея с това и беше запазил карти от първата и втората световна война и ги донесохме. Той с радост ги прие”, каза тя.

За всички българи той е историк, разказвач, политик, но най-важното е че беше много добър човек, споделя Кръстина Панайотова от Националния археологически институт

„Пътувахме със служебната кола. Беше ноември, ръмеше. Жена с малко дете чакаше на стоп. Той слезе, седна при мен отзад, качихме жената, заведохме я където трябваше да стигне”, спомня си тя.

През 1974 година Божидар Димитров е бил стажант-учител в столичната 18-та гимназия. Сред учениците му е Екатерина Димитрова.
„Направи огромно впечатление на нас, малките, защото в едни бетонирани идеологически времена той ни задаваше провокативни въпроси, с които да ни накара да мислим, да търсим истината”, разказа тя.

От него се е учила и ще продължава да се учи и Павлина Костадинова. „Той е учител по родолюбие, по патриотизъм, по човешки дух, по сила, учител по сърце, учител, който продължава да се усмихва и след смъртта”, каза тя.