/ НИМ
Бившият шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров почина на 72 години. Той се намирал пред блока, в който живее, когато изведнъж се хванал за гърдите и паднал, разказват близки пред "24 часа". Известният учен е чакал дъщеря си Мария, която днес има рожден ден и трябвало да празнуват заедно. Според предположение на близките му става дума за белодробна емболия.

Професорът имаше проблеми със сърцето, заради което е влизал в болница няколко пъти. Той страдаше от сърдечна недостатъчност. През март 2017 г. Божидар Димитров бе приет в болница със съмнение за инфаркт, след като се е почувствал зле и припаднал, припомня изданието, за което професорът пишеше статии. 

Първоначално за смъртта на известния историк и общественик стана ясно от съобщение на министър-председателя Бойко Борисов в неговата фейсбук страница. Той написа: "Изказвам съболезнования на близките и семейството на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю! Поклон".

"Загубихме един голям българин. Сърдечни съболезнования на семейството и близките на Божидар Димитров. Почивай в мир, приятелю!", написа от своя страна във Фейсбук заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

 

„Загубихме един голям учен, който посвети живота си на каузата на България, загубихме великолепен човек с голямо сърце и широка душа! Поклон пред паметта му!“, се казва в съболезнованието на председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева в съболезнователен адрес до семейството на професора казва: "Напусна ни един забележителен българин, човек със силна харизма, с ярко и неподражаемо присъствие в обществения, научния и политическия живот на страната ни". Тя изразява увереност, че всички българи с дълбока признателност ще помнят всеотдайната и вдъхновена дейност на Божидар Димитров: "Неговата личност безспорно заслужава дълбоката признателност на цялото ни общество – за изключителния му принос в развитието на историческата наука, за съхраняването на българската памет и популяризирането на богатото ни културно наследство. Неговото дело, посветено на българската история, на демократичното развитие и напредъка на страната ни, винаги ще бъдат помнени и почитани".

Божидар Димитров
БГНЕС

Божидар Димитров регистрира партия „Кубрат“

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол. Български историк и доктор на историческите науки, водил е две телевизионни предавания. Бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, автор на десетки книги, посветени на българската история.

Преди изборите през 2009 г. напуска БСП и застава в подкрепа на ГЕРБ. Избран е за народен представител, а в първото правителство на ГЕРБ е назначен за министър без портфейл, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина, Държавна агенция „Архиви“ и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Проф. Димитров регистрира в Софийския градски съд преди по-малко от месец своята партия „Кубрат“. Тогава той заяви намерение да участва във всички последващи избори в страната.

В интервю в контекста на археологически спор по повод мощите на светеца бившият министър Божидар Димитров изпусна репликата шибан народ. Отрече да е обиждал хората и допълни, че е ставало въпрос за група археолози.
netinfo


Поклон пред паметта му!