Посланикът ни в Загреб: Водят се консултации за признаването на Косово
Посланикът ни в Загреб: Водят се консултации за признаването на Косово / снимка: Sofia Photo Agency

Водят се интензивни консултации между България, Унгария и Хърватия във връзка с признаването на независимостта на Косово. Това заяви пред Дварик посланикът ни в Загреб Иван Сираков. „Надявам се, че решението ще бъде взето скоро”, допълни дипломатът.

Ето какво още каза посланик Иван Сираков за Дарик:

Текат консултации по въпроса, обсъжда се. Когато излезе решението ще бъде обявено.

Доколко позициите на Унгария, Хърватия и България са близки?

Щом се държи постоянно контакт между трите правителства значи са близки.

Защо хърватите изчакаха повече от месец, преди да предприемат някакви стъпки?

Хърватите казаха още в началото, че ще изчакат болшинството държави-членки на ЕС да признаят Косово и тогава и те ще вземат отношение. Имайте предвид, че Хърватия допреди 15 години е била държава член на Федерацията Югославия, още по-чувствителен за тях въпрос. Емоционално свързани са много повече, отколко всяка друга съседна държава. За тях не е въпрос да го кажат веднага, а да преценят кога и как да го направят. И те поддържат постоянни контакти със сръбското правителство, и с Косово, и тяхното решение няма да бъде неочаквано за когото й да е.

Според източници на Дарик днес България, Хърватия и Унгария ще излезат с обща декларация, в която ще обявят своята готовност да признаят независимостта на Косово. На редовното си заседание в четвъртък българското правителство ще обяви решението си да признае най-новата държава в Европа.