Политолог: Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори
Политолог: Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори / БГНЕС, архив
Политолог: Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори
92297
Политолог: Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори
  • Политолог: Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори

Възможно е след предсрочния вот на 26 март да има нови избори, защото трудно ще се сформира мнозинство, което да излъчи и подкрепи ново редовно правителство, такова мнение изрази пред Дарик политологът професор Петър-Емил Митев.

По думите му балансът на силите, който съществува в момента между двете основни партии - БСП и ГЕРБ, е паритетен и разликата е в рамките на статистическата грешка.

Президентът реши: Избори на 26 март 2017 г., служебен премиер ще бъде Герджиков

"Може да има и сигурно ще има някаква промяна в хода на предизборната кампания, но едва ли той ще бъде драстичен и голям. Това не може да се предвиди на този етап. Следователно ще имаме две партии, които нямат необходимото мнозинство, за да съставят кабинет. Въпросът е кои ще бъдат техните партньори. Положението в традиционната десница е, за да не кажа катастрофално, ще кажа доста трудно и сложно. Така че на сигурна опора ГЕРБ едва ли може да разчита. Патриотите не са единни в отношенията си към левицата и десницата", коментира Митев.

ГЕРБ vs. БСП: Кой ще е победител, ако гласуваме днес? (ВИДЕО)

Затова е напълно възможно да не може да се състави кабинет и да има три неуспешни мандата, след което следват избори и удължаване на живота на този кабинет, допълни той.

"Това не е най-добрият вариант, но е напълно реален и възможен при сегашното съотношение на силите и сегашното противостоене, защото не само ръководствата на двете партии - ГЕРБ и БСП, декларират, че няма да правят т.нар. голяма коалиция, но такава голяма коалиция не се подкрепя и от електората", каза още специалистът.

Служебният кабинет ще заседава за първи път в понеделник

Според него служебният кабинет не може да бъде заподозрян в политическо пристрастие.

"Нека не забравяме, че самата фигура на Огнян Герджиков беше фигура на един доказал своята коректност политически деец и държавник", коментира политологът.