Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов
Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов / снимки: DarikNews.bg
Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов
45055
Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов
  • Полицията „изпуснала ситуацията” в Катуница според Борисов

Премиерът Бойко Борисов не е доволен от действията на полицията в село Катуница и според него тя е „изпуснала ситуацията”.

Той изрази недоволство от действията на МВР по време на размириците, които бяха провокирани от убийството на 19-годишния Ангел Петров. Борисов обяви, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

„Цар Киро го изведоха още следобед от Катуница, МВР беше информирано. Два пъти разговарях и с и.д. министър Вучков, и с главния секретар. Пратих го на място там. Нищо не налагаше да бъде изпусната ситуацията”, отбеляза премиерът.

Борисов отрече да има политически чадър на ромския бос и неговата фамилия. „Доколкото разбрах, главният прокурор е образувал дело за проверка на имотите му, така че ако има такова нещо - ще блеснат веднага.

„Аз не го познавам, никога не съм правил „здрасти” с него. А и ако му вземете изказванията срещу мене, ще видите”, заяви той в отговор на разпространената в социалната мрежа информация, че преди години лично е връчил членска карта от ГЕРБ на Кирил Рашков.

Още вчера премиерът заяви, че случаят в Катуница е криминален. „Призовавам всички партии да се държат сериозно и да не провокират политически коментари и действия, защото това би довело до допълнително напрежение”, заяви той.

По-късно през деня във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че полицията е могла да реагира много остро на посегателството в Катуница, но тогава „щеше да има човешки жертви”. По думите му силите на реда са действали на база ситуацията и планиране в реално време. Според Цветанов е направен максимумът за овладяване на ситуацията. „Правим всичко възможно да не допускаме ескалация на напрежението на етническа основа, посочи министърът.

Полицията изпуснала ситуацията в Катуница според Борисов
netinfo

След като преряза лентата три пътни участъка от две шосета край разградското село Ясеновец Бойко Борисов отказа да коментира дали след безредиците в Катуница трябва да има оставки. „Не е Ваша работа” бяха единствените думи, които министър-председателят каза по случая.

В Силистренско днес министър-председателят Бойко Борисов официално откри 61 км рехабилитирани участъци от пътищата Ситово - Дулово, Главиница - Зафирово, където  преряза лента, и две отсечки от пътя Търговище-Тутракан и Разград-Исперих. Инвестицията е за над 26 млн. лв. по оперативна програма „Регионално развитие”.

Според министър Лилия Павлова, която също участва в церемонията, през следващите месеци за ремонти на пътищата от втори и трети клас в региона ще бъдат вложени още 20 млн. лева. В момента се ремонтират направленията Силистра - Шумен и Силистра-Русе.

Полицията изпуснала ситуацията в Катуница според Борисов
netinfo

Вечерта на 23 септември в пловдивското село Катуница избухнаха безредици, които не стихнаха през цялата нощ. Ексцесиите започнаха след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Около 19.00 ч. на 24 септември напрежението в село Катуница ескалира. Жители на селото, както и футболни фенове на пловдивските отбори „Ботев” и „Локомотив” (Пловдив) подпалиха три от имотите на Цар Киро. Единият от тях е на покойния му син Иван Рашков. Вторият от имотите е на другия му син Ангел Рашков, а третият е на внука му Йорго. Дълго време протестиращите замерваха къщите с камъни и коктейли „Молотов”. Полицията успя да разгони протестиращите и пожарникарите успяха да потушат пожарите.

Избухналият бунт в Катуница взе и втора жертва. 16-годишният Павел, който участвал в поход към махалата с именията на Цар Киро, почина в Шокова зала на Университетска болница „Св. Георги” в Пловдив. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша. Момчето било с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.