Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер?
Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер?
67341
Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер?
  • Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер?

Полицейската школа в Казанлък става бежански лагер? С тази тревога осъмна днес града, след като стана ясно вчерашно инкогнито посещение на зам.-министър на вътрешните работи в школата. За визитата алармираха късно снощи работещи в школата, с уговорката, че за това е станало дума „под сурдинка” и им е забранено да говорят. Целта на визита е била оглеждане на базата с цел превръщането й в бежански лагер.

Полицейската школа се намира в непосредствена близост до най-големия жилищен квартал в Казанлък - „Изток”, и на по-малко от километър от защитен обект под егидата на ЮНЕСКО - Тракийската гробница.

Перспективата базата на полицейската школа да се превърне в бежански лагер изненада общинската управа, която заяви, че не е била уведомявана под каквато и да е форма за подобно нещо, както и за неофициална визита на зам.-министъра на вътрешните работи. По този повод кметът на Казанлък Галина Стоянова изпрати питане до премиера Пламен Орешарски, до вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев, както и до народните представители от Старозагорски регион.

Тревогата й е породена именно от „непотвърдените слухове”, както пише в писмото си  Стоянова, за превръщането на полицейската школа в Казанлък в бежански лагер.

„В качеството си на кмет заявявам категорично от името на гражданите на община Казанлък и целия регион, че едно подобно решение е безумие, с изключително големи пагубни последици за региона и Казанлък!

В Казанлък се намира най-големият военен комплекс, „Арсенал” - обект, който е от изключително значение за националната сигурност на България. В сервитута на Полицейската школа се намира паметник на ЮНЕСКО - Казанлъшката тракийска гробница.

Ако някой изобщо е обосновавал и анализирал подобно решение, дали е взето предвид нивото на безработицата в региона, наличието на голям състав от ромското малцинство и дали Държавата изобщо има политика за развитието на този регион? Тъй като регионът претендира да бъде основна туристическа дестинация.

В качеството си на кмет нямам достъп до Правителството. Отправям настоятелно искане към народните представители от нашия регион в момента да не търсят политически дивиденти, а да бъдат наистина граждани на региона, които са загрижени за гражданите и развитието на региона.

Настоявам за спешна среща с Министъра на вътрешните работи и опровергаване на намеренията, на които ставаме свидетели все по-настоятелно. Призовавам гражданите на Казанлък да подкрепят всичките ни действия в защита на Казанлък!”
, пише Стоянова в писмото си.

Пред Дарик кметът заяви, че градската управа и местният парламент обмислят за четвъртък - 17 октомври, свикването на извънредна сесия на Общинския съвет в града,  за вземането на решение по въпроса и обмислянето на последващи действия, с цел съпротива срещу намерението за това решение. Организирането на протестна подписка от гражданите на Казанлък е само един от вариантите. 

Потърсена за коментар по горещия въпрос, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова най-отговорно заяви, че за първи път чува за такова намерение. Аладжова бе категорична, че никой под никаква форма не е подсказвал, нито уведомявал Областна управа, за подобно намерение, както и че тя самата също няма информация за тази визита.

„В качеството си на областен управител, бих предприела всички мерки и действия, които имат за цел да защитят вече създадени придобивки за Казанлък и като областен управител, нямам да допусна под никаква форма подобно нещо да се случи в област Стара Загора. Ние сме хуманни, отворени, имаме желание да помагаме, но Казанлък има изключително важно стратегическо положение”, заяви Аладжова, според която   полицейската школа е нужна на региона. 

Областният управител се ангажира да потърси официална информация и подробности около непотвърдената засега информация за превръщането на полицейската школа в Казанлък в лагер за бежанци. Среща с колектива на школата е провел тази сутрини депутатът от БСП Атанас Пъдев. Той е изразил тревогата си около тази информация и намеренията за закриване на школата. Пред журналисти Пъдев съобщи, че в Казанлък вече са задържани четирима сирийски граждани с фалшиви лични български карти и международни  паспорти.

Полицейската школа в Казанлък е създадена преди 42 години. Простира се на площ от 107 декара и се намира в най- високата част на парк „Тюлбето”. Годишно за обучение през нея преминават 800 служители на МВР.