/ БГНЕС, архив
Повече от половината полицаи в България носят кубинки, които пропускат вода и се късат за по-малко от 1 година. Това показват резултатите от изследване, организирано от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Според експерти наличните в момента кубинки застрашават тяхното здраве и ефективността при изпълнение на задълженията им.

В рамките на 3 месеца близо 400 служители на МВР са попълнили въпросник, в който са дали мнението си за използваните от тях специализирани обувки. Според експерта по специализирани обувки за полицията и армията в ЕС, Азия и Близкия изток за обществения сектор Свен Селигер, основните характеристики, които кубинките трябва да имат са комфорт, тегло, дизайн, водоустойчивост, издръжливост, пропускливост и стабилност.

МВР пуска обучени кучета по плажовете на Несебър и Слънчев бряг
 
Селигер коментира, че над 50% от полицаите изпитват болка, носейки служебните си кубинки:
 
 „Следващото нещо, което ги попитахме беше, дали се чувстват удобно в специализираните обувки. И повече от половината, 63%, отговориха, че изобщо не се чувстват комфортно. Останалите 37% отговориха, че се чувстват удобно. И тук е важно да кажем, че удобството не се отнася само до това да се чувстваш отпуснат. Удобството се отнася до здравето и до ефективността при изпълнение на задълженията.”
 
Селингер коментира, че неудобните и не качествени кубинки биха могли да причинят увреждания на краката на полицаите.
 
 „Следващият въпрос беше каква е ситуацията, когато вали дъжд или сняг. Как се чувстват в тези моменти. Почти 80% отговориха, че чувстват краката си мокри. Но когато е студено, мокрите крака означават, че замръзваш много по-лесно”, допълни той.

Радев: За мен е много важно да се изчистим от гнилите ябълки в МВР
 
Експертите са категорични, че настоящите специални полицейски обувки в България не отговарят на съвременните изисквания и нужди на служителите на реда за изпълнение на ежедневните им задължения.
 
Председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов коментира, че днес проблемът е бил представен пред зам. Министъра на вътрешните работи Стефан Баблабанов и се надява скоро да бъдат взети мерки за подмяна на полицейските обувки.
БТА