полиция
полиция / Снимка: Дарик, архив
Полицаите отново излизат на протест
95865
Полицаите отново излизат на протест
  • Полицаите отново излизат на протест
Нов протест на служителите в МВР този четвъртък. Група протестиращи с плакати на английски език ще посреща на бул. "Цариградско шосе" пристигащите евроделегати. Демонстрация ще има и вечерта пред Народния театър, където ще се проведе официалното откриване на българското европредседателство.
 
Из София ще се появят и нови билбордове с послания към делегатите и гражданите.
 
Полицаите излязоха на протест и казаха исканията си чрез приказка

Освен демонстрациите по Цариградско шосе и пред Народния театър, протест е планиран и на 25 януари, когато в НДК ще се проведе среща на вътрешните министри от Европейския съюз.

Исканията на служителите остават за 15-процентно увеличение на заплатите на всички със задна дата и изцяло нов Закон за МВР. От днес влиза в сила обещаната наредба, с която се вдигат възнагражденията на някои служители във ведомството.
 
Според Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР обаче увеличението е минимално и не може по никакъв начин да мотивира служителите.
 
Вътрешният министър Валентин Радев пък заяви, че подозира политическа мотивация на някои от синдикатите.

Радев: За мен е много важно да се изчистим от гнилите ябълки в МВР

От днес вече е обнародвана в Държавен вестник наредбата, с която се разпределят допълнителните 55 млн. лева, заделени от новия бюджет, за увеличение на заплатите в МВР.
 
Според Попов обаче увеличението е равносилно на "гавра със служителите" и по никакъв начин не би ги мотивирало: