Подобрява се състоянието на простреляния охранител Станчо Станев
Подобрява се състоянието на простреляния охранител Станчо Станев / DarikNews.bg

Състоянието на ранения охранител при опита за обир на банковия клон на "Инвестбанк" в Сливен Станчо Станев се подобрява. Лекарите ще могат да дадат повече подробности за състоянието му в понеделник, след като във ВМА му бъде направен ядрено-магнитен резонанс.

"Последната седмица се опитахме да не се връщаме към случая, но няма как да забравим кошмара", заяви вторият охранител, който беше в банката, Димитър Димитров, цитиран от бТВ. "Много хора се опитват да ни помогнат да забравим, но е трудно. "Служителите на банката, в която се разигра заложническата криза в Сливен, прекараха последната седмица в Боровец, където се възстановяваха от изживения шок с помощта на психолози, пише БГНЕС.

Най-големият ужас според охранителя е била самата стрелба. "Видях как колегата ми клюмна. После стрелецът се обърна и тръгна към мен. Каза: "Давайте парите, че ще те гръмна и теб!". В този момент много бързо дойдоха от СОТ. Той се обърна и стреля към тях. Помислих, че ще застреля Сот-аджията, но не успя. После пак се обърна към мен", разказва още Димитър Димитров. "Видях, че колегата умира и настоях пред терориста да ме пусне да го изведа. Тогава той се съгласи. По най-бързия начин го измъкнах. В подобна ситуация човек нищо не може да направи", смята още охранителят.

Според психолозите симпатия към похитителя и подписки в негова защита могат да правят хора, които не са засегнати от ситуацията. Нито един от заложниците обаче не е изпитал състрадание или съчувствие към похитителя. Емоционална или паническа реакция са можели да предизвикат агресивна реакция в Стефан Стефанов при опита за обир в Сливен, заяви психологът Христо Монов. Той твърди, че адекватното поведение на заложничките в клона на банката ще бъде описано в учебниците. Според него те са оцелели в кризисната ситуация и защото са били добър екип и по-рано.

На 23 март около 16.00 часа 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.

Повече от две денонощия след началото на заложническата криза Стефан Петров Стефанов се предаде в 07.10 часа на 25 март.